Шефът на Сикрет Сървис: Едно от най-добрите ни звена извън САЩ е в София
Секция: ПОЛИТИКА
10 Ноември 2011 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на Сикрет Сървис: Едно от най-добрите ни звена извън САЩ е в София

 

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ През третия ден от работното посещение в САЩ министър Цветан Цветанов и директорът на ГДБОП Станимир Флоров се срещнаха с директора на Сикрет Сървис Марк Съливан и специалния съветник на президента Обама по проблемите на киберсигурността Хауърд Шмидт, съобщават от пресцентъра на МВР. На срещата между министър Цветанов и директор Съливан е присъствало цялото оперативно ръководство на Сикрет Сървис – зам. директорът Кийт Пруит, помощник директорите по операциите, по разследванията и по международната дейност. Марк Съливан е изразил задоволство от скорошното си посещение в България и е изказал специална благодарност на българското правителство и лично на премиера Бойко Борисов за оказаното гостоприемство, както и за цялостната му подкрепа за дейността на офиса на Сикрет Сървис в България. Съливан е посочил, че през последните години Сикрет Сървис и службите на МВР са постигнали значителни успехи в борбата срещу производството и разпространяването на фалшивата валута (предимно щатски долари и евро) и престъпленията в интернет пространството. В тази връзка г-н Съливан е заявил, че е едно най-добрите звена на Сикрет Сървис извън САЩ е в София. Основна причина за високите резултати е доброто взаимодействие с българските правоохранителни органи.

Министър Цветанов е изтъкнал, че служителите на Сикрет Сървис, а и на другите американски правоохранителни органи в България, работят в реално време, рамо до рамо с българските си колеги. Съвместната работа по конкретни оперативни дела отдавна не е прецедент в двустранните отношения. Все по-честа практика стават съвместните операции между МВР, Сикрет Сървис и специалните правоохранителни служби от други партньорски държави, е посочил Цветанов. Той е изразил задоволство, че при първото си посещение в САЩ като министър на вътрешните работи през 2009 г., са водени разговори със същото ръководство на Сикрет Сървис, но за предстоящата работа. Сега, две години по-късно, с удовлетворение отчитаме какво вече е направено – и по отношение на разбитите печатници за фалшива валута, и по измамите с кредитни карти (т. нар. скимиращи устройства) и по престъпленията в интернет пространството. В тази връзка са обсъдени две конкретни операции, по които в момента работят съвместно ГДБОП и Сикрет Сървис. 

Постигнато е съгласие да бъде увеличена помощта от страна на Сикрет Сървис за обучение на служители от МВР, като основен акцент ще бъдат престъпленията в интернет пространството.

 Цветан Цветанов и Станимир Флоров се срещнаха и със специалния съветник на президента Обама по проблемите на киберсигурността Хауърд Шмидт. Той е поздравил вътрешния министър за успешната Регионална конференция по киберсигурност, проведена в София в края на октомври 2011 г. Х. Шмидт е заявил, че в разговори с по-голяма част от американските участници във форума, те са споделили, че това е била една от най-добре организираните и ползотворни конференции по тази тема през последните няколко години. Министър Цветанов е благодарил за оценката и споделил, че успехът на конференцията е факт  благодарение на усилията на служителите на МВР, които работят в тази област, на подкрепата от фондация „Америка за България” и създадената от нея съвместно с МВР Академия за кибер разследвания, както и на посланик Джеймс Уорлик. 

Цветан Цветанов е потвърдил, че киберсигурността и противодействията на киберпрестъпленията са сред основните приоритети на МВР и българското правителство. Пряк израз на политическата воля за противодействие на този род престъпления е удвояването на звеното в ГДБОП, което работи в тази насока. Според министъра то е едно от най-ефективните в региона, като работи по многобройни международни операции – с американските правоохранителни органи, с европейските национални киберзвена и международните полицейски институции като Европол, SELEC (бивш SECI Center). Именно поради тази причина се обсъжда идеята за създаване на лаборатория за киберразследвания и експертизи, която да подпомага оперативната дейност на киберзвената в България и съседните държави. Като израз на нарастващата роля на страната ни в киберразследванията в регионален план, министър Цветанов уведоми Х. Шмидт, че и в момента тече операция между българското киберзвено и службите на още три държави, по конкретен обект, застрашаващ сигурността на България и САЩ.

Хауърд Шмидт заяви, че Съединените Щати високо оценяват позицията на България в тази област. Според него, изключително важно е изграждането на превантивна обучителна система, насочена най-вече към подрастващото поколение, която да изведе ясно характера на основните заплахи в интернет пространството. В тази връзка Шмидт е потвърдил, че САЩ ще продължат и занапред да оказват пълна покрепа на страната ни в противодействието на киберпрестъпността, и свързаната с това превантивна дейност чрез обучение и тренировъчни курсове за полицаи, съдии и прокурори. Министър Цветанов е отправил покана към Хауърд Шмидт да посети България през 2012 г., за да се увери на място за постигнатото от българските правоохранителни органи.