Нова законодателна уредба повишава безопасността и прозрачността при използването на добавки в ЕС
Секция: СВЯТ
14 Ноември 2011 15:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова законодателна уредба повишава безопасността и прозрачността при използването на добавки в ЕС

Брюксел, Белгия /КРОСС/  Европейската комисия прие два нови законодателни акта, които ще направят използването на добавки в храните още по-безопасно и по-прозрачно. С двата регламента се създават два нови списъка. Първият се отнася до добавките в храните и ще започне да се прилага от юни 2013 г. (беше счетено, че е необходим гратисен период, за да се даде възможност на хранителната промишленост на Съюза да се приспособи към новите правила). Списъкът, който съществува и като онлайн база данни (https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD), ще позволи на потребителите, стопанските субекти в хранителната промишленост и на контролните органи лесно да установяват кои добавки са разрешени за конкретна храна. Вторият списък касае добавките в съставките на храните, като други добавки, ензими, ароматизанти и хранителни вещества, и ще започне да се прилага 20 дни след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Съставянето на двата списъка е важна стъпка в изпълнението на рамковия Регламент (ЕО) № 1333/2008 относно добавките в храните, който беше приет през декември 2008 г.