Аню Ангелов ще посети манастира „Св. Вмч. Георги Зограф" на Света гора
Секция: CROSS ПРЕСЦЕНТЪР
14 Ноември 2011 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Аню Ангелов ще посети манастира „Св. Вмч. Георги Зограф" на Света гора

/КРОСС/ Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава днес, 14 ноември, на двудневно посещение в Света Гора (Атон), Република Гърция. Той ще бъде начело на делегация, която ще участва в отбелязването на храмовия празник на славянобългарския манастир „Св. Вмч. Георги Зограф".

В делегацията са включени народния представител Йордан Цонев, заместник-министърът на културата Георги Стоев, бригаден генерал Петър Петров, командир на Втора лекопехотна бригада Стара Загора, бригаден генерал Златко Златев, командир на авиобаза „Крумово", Георги Калайджиев, съветник в Министерски съвет, директорът на дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет Емил Велинов, дипломати и общественици. Участието на официална българска делегация в отбелязването на храмовия празник на манастира е традиционно. Така се изразява почитта и вниманието на българския народ към светата обител, съхранила православната вяра и българския дух през вековете.

По време на „Малкия празник" на храма, който се чества на 16 ноември по стар стил, когато са пренесени мощите на Св. Георги в палестинския град Лида, се извършва същата тържествена служба, както на 6 май. Празникът е известен още и като „Малък Гергьовден".

По време на посещението си българската официална делегация ще посети административния център Карея, където ще се срещне с духовното ръководство на Света гора. Министър Аню Ангелов, от името на българската делегация, ще поднесе в дар икона на Св. Георги.

В манастира „Св. Вмч. Георги Зограф" българската делегация ще има среща с монасите и ще посети манастирската библиотека. В навечерието на празника, 15 ноември, членовете на делегацията ще участват във вечерната служба и нощното бдение. На самия храмов празник, 16 ноември, те ще се включат в сутрешната тържествена молитва и в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Георги.

Традицията да се помага на манастира датира от векове. От името на българската официална делегация министърът на отбраната Аню Ангелов ще поднесе в дар на обителта църковна утвар и инструменти за поддръжка и ремонт на църквата и прилежащите сгради.