Европейският полицейски съюз се скара на Борисов
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Ноември 2011 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейският полицейски съюз се скара на Борисов

София /КРОСС/ Европейският полицейски съюз (EPU) изрази недоволството си от липсата на адекватен социален диалог и орязването на пенсионните права на служителите в българското МВР. В писмо до премиера Бойко Борисов президентът на организацията, Герит Ван де Камп, покани Борисов да посети Холандия, за да види лично добрите практики на социалния диалог между работодателите и служителите там. 

„По време на нашата международна конференция на 12 септември 2011 година в София, Вие се застъпихте за по-добър социален диалог между представителите на правителството, синдикатите и работодателските асоциации в България. За съжаление, Управителният съвет на СФСМВР ни уведоми, че техният синдикат не винаги е включван в решения относно политиката на правителството, което се отразява отрицателно и на служителите в полицията", пише Ван ден Камп.
Той уверява българските власти, че EPU подкрепя исканията на българските си колеги от СФСМВР полицейските служители у нас да запазят полагащите им се права относно пенсионирането. „Полицейските служители заслужават заплащане, което е съобразено с трудностите на тази професия и с отговорностите, които носят. Те трябва да са в състояние да работят здрави и с добро самочувствие и да се пенсионират удовлетворени", посочват от европейския синдикат.
Там недоумяват защо политическите лидери в България не са склонни да дискутират алтернативни мерки за справяне с орязването на доходите и нарушаването на работното време, и не използват наличните европейски субсидии или други източници на финансиране.
„Наблягаме на това, че ако се игнорират или не се прилагат адекватно Европейските закони и разпоредби, доверието към България и имиджът на българското правителство могат да бъдат компрометирани на национално и европейско ниво. В ролята ми на Председател на ЕПС, аз ще съобщя за моите очаквания пред Европейската комисия", предупреждава в заключение Герит Ван де Камп.