Родителите ще могат да поискат да работят по-малко часове след майчинство
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Ноември 2011 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родителите ще могат да поискат да работят по-малко часове след майчинство

София /КРОСС/ След приключване на майчинството, родителите могат да поискат да работят по-малко часове. Това гласи промяна в Кодекса на труда, която правителството прие. Работодателите са длъжни да се съобразят с подобно желание на майките, за да имат повече време за децата си.

Децата, чийто родители са заети, посещават детска ясла. Промяната в Кодекса на труда доста ще улесни родителите, защото след като децата им навършат 2 години и майките тръгнат със сигурност на работа, могат да поискат работния им ден да бъде по-кратък, или да бъде със същата дължина , да започва и завърша по различно време.

Промените ще се отразят върху заплатата обаче, информира бТВ. 

След като се върне от отпуск за отглеждане на дете до 2 години, майката може да поиска промяна в работния график. Целта е да съвместява по-добре професионалния и личния живот.

С промените в Кодекса на труда, майката ще има възможност да поиска да работи по-малко, или да започва по-късно работа, за да води детето си на детска градина. Може да поиска и повече почивки.

Работодателят може обаче и да не се съобрази с това желание, тъй като е възможно това да не е в интерес на нуждите на работата и на производствения процес, но във всички случаи той е длъжен да разгледа тази молба, обясни Лариса Тодорова, МТСП.

Работодателят и служителят се договарят по взаимно съгласие колко време да продължи промененият график. Законът не поставя ограничение. В случай, че се мине на непълен работен ден, заплатата също ще намалее.

Работодателите уверяват, че няма да използват тази възможност за злоупотреби - например сключване на фиктивни договори на 4 часа. Цветан Симеонов, председател на БТПП, каза, че не вярва това да даде основание за отклонение от трудовото законодателство.

В Кодекса на труда се направи и още една промяна, която касае родителите - ще могат да си прехвърлят един на друг до 5 месеца от неплатения годишен отпуск за отглеждане на дете от 2 до 8 години. Досега такава възможност нямаше и ако дните не се ползваха, горяха.