Георги Първанов: Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще бъдат знакови за Европа
Секция: ПОЛИТИКА
14 Ноември 2011 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Първанов: Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще бъдат знакови за Европа

Баку /КРОСС/ Президентът Георги Първанов заяви, че доставките на природен газ от Азербайджан за България ще бъдат знакови за Европа. Първанов е на официално посещение в Баку, където разговаря с колегата си Илхам Алиев.

"България има своето място на активен фактор в рамките на тези отношения, които дори могат да изпреварят отношенията ЕС - Азербайджан с реализацията на някои от идеите, които ние отдавна сме задвижили. Трябва да направим един малък пробив, да покажем на Европа как може да стане и след това, разбира се, ще стане много по-мащабното в рамките на всичките тези идеи за южния газов коридор. Този малък пробив, ако той се реализира, е знаков за Европа, а не само за нашия регион и нас българите", заяви Първанов. 

На разговорите беше потвърдена готовността на каспийската страна да осигурява на България 1 милиард кубически метра природен газ годишно, предаде БНР. За целта се необходими газови връзки с Гърция и Турция. Георги Първанов предложи Европейският съюз да обмисли възможността Азербайджан да стане привилегирован партньор на Общността.