EurActiv: Въздухът в България е смъртоносен
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Ноември 2011 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
EurActiv: Въздухът в България е смъртоносен

/КРОСС/ Хроничното замърсяване в България превръща страната в едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха, пише сайтът за европейски новини EurActiv. Проблемите в България пораждат широка загриженост по отношение на качеството на въздуха в държавите-членки на ЕС.

От присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. България е постигнала стабилен напредък в подобряване на контрола над околната среда и приемането на правила за опазването на качеството на въздуха, водата и околната среда. Анализаторите обаче твърдят, че тези мерки остават пренебрегвани и от националните, и от европейските институции.

Ние имаме добри закони и системи за наблюдение, но най-големият проблем е, че няма институция, която да прилага законите, смята Георги Стефанов, експерт по климатичните промени и политики в природозащитната организация WWF.

Според експерти България заедно с други страни от ЕС се проваля в прилагането на екологичното си законодателство, предаде БНР. Очаква се Европейската комисия да обнови своите стандарти за качество на въздуха най-късно до 2013 г.