Финландия смекчи позицията си срещу приемането ни в Шенген
Секция: СВЯТ
14 Ноември 2011 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Финландия смекчи позицията си срещу приемането ни в Шенген

/КРОСС/ Финландия смекчи частично несъгласието си с присъединяването на България и Румъния към Шенген, като се позова на министъра по европейските въпроси  Александер Стуб. Холандия обаче остава против приемането на двете страни в зоната за свободно движение, за което е необходимо единодушие в ЕС, съобщи БНР.

Стуб обяви, че Финландия е смекчила своята позиция и иска компромисно решение:"Това е двуетапен подход. Първо ще отворим въздушните и морските си граници с двете страни през март, а границите по суша ще бъдат обсъдени през юли."

Министърът подчерта, че страната му се опитва да "направи така, че Шенгенската система да бъде непропусклива, и въпросите, свързани с международната престъпност, върховенството на закона и мерките за борба с корупцията, да бъдат решени".

Макар че държавите от Шенген се съгласиха през септември, че София и Букурещ са изпълнили изискванията за присъединяване към зоната за свободно движение, Холандия твърди, че България и Румъния не полагат достатъчно усилия в борбата с корупцията.