CAЩ обръщат вниманието си към Тихоокеанския регион, заяви Обама
Секция: СВЯТ
17 Ноември 2011 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
CAЩ обръщат вниманието си към Тихоокеанския регион, заяви Обама

Канбера, Австралия /КРОСС/ Американският президент Барак Обама заяви, че Азиатско-тихоокеанския регион ще играе ключова роля при определянето на бъдещето на света, предава БиБиСи. "Съединените щати са сила в Тихоокеанския регион и сме тук, за да останем", подчерта той в реч пред парламента на Австралия, изпращайки ясно послание към Пекин.

Коментарите на Обама идват, след като Австралия се съгласи да бъде домакин на военноморска работна група от Щатите в следващите години. Споразумението, което ще увеличи американското военно присъствие в Австралия идва в момент, когато нациите в региона са все по-притеснени от нарастващата военна мощ на Китай и господството му във водите на Тихия океан. "С повечето от ядрените сили в света и около половината от човечеството, Азия до голяма степен ще определи дали века ще бъде белязан от конфликт или сътрудничество.", добави американският президент.

Обама използва речта си в Канбера, за да се подчертае, желанието си за сътрудничество с Пекин и подобряване на комуникацията между двете суперсили. Австралийският министър-председател, Джулия Гилард, заяви, че партньорството между Австралия и САЩ е „здрава основа за стабилност” в региона.