Зам. генералният секретар на НАТО на посещение в България
Секция: ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
24 Ноември 2011 14:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам. генералният секретар на НАТО на посещение в България

София /КРОСС/ Заместник генералният секретар на НАТО Клаудио Бизониеро пристига утре, 25 ноември, на посещение в нашата страна. Той ще проведе среща с министъра на отбраната Аню Ангелов, на която ще бъдат обсъдени основните теми от дневния ред на Алианса за срещата в Чикаго с акцент върху инициативата за интелигентна отбрана на НАТО.

В рамките на визитата заместник-генералният секретар на НАТО Клаудио Бизониеро ще участва в публична дискусия по въпросите на интелигентната отбрана, повишаване на отбранителните способности и развиването на способности за участие в операции на НАТО. Тя ще се проведе в Централния военен клуб и в нея ще участват заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, дипломати и военни аташета, акредитирани в нашата страна, представители на неправителствени организации, офицери и студенти.

Инициатива на НАТО „Интелигентна отбрана" (Smart Defence) - изграждане на способности чрез многонационални и иновационни подходи (MNA) е обявена от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на 4 февруари 2011 г. по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен. Концепцията за „Интелигентна отбрана" е представена на среща на министрите на отбраната на 10 март 2011 г.
Инициативата цели страните да изграждат по-голяма сигурност с по-малко ресурси чрез засилване на сътрудничеството и съгласуваността. В нейните рамки са разработени многонационални проекти в пет области: развитие на способности и организация на силите; придобиване на въоръжение и техника; операции и поддръжка; подготовка на силите; иновативни решения.