Станишев извади стари цитати на Борисов за протестите
Секция: ПОЛИТИКА
29 Ноември 2011 15:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев извади стари цитати на Борисов за протестите

София /КРОСС/ БСП подкрепя протестите на българските граждани. Аз съм призовал нашите членове и симпатизанти да се включат в протестни действия на различни съсловия и организации, защото очевидно при липсата на диалог правителството разбира само от натиск. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
По повод днешното изявление на министър-председателя по адрес на зърнопроизводителите, в което той каза: „Аз протестирам срещу това, че години наред те не протестираха когато трябваше", Станишев коментира, че Борисов разчита на късата памет на хората.
За да опресни паметта на премиера и на българите лидерът на социалистите цитира изказвания на Бойко Борисов от времето на тройната коалиция:
На 23 ноември 2007 г., тогавашният кмет на столицата заявява: "Станишев не трябва да се сърди, че се организират митинги и стачки и ще се прави всичко възможно да се свали правителството".
6 февруари 2008 г.: "Вотене" до дупка и натиск върху правителството. Вотът на недоверие срещу правителството този път трябва да бъде придружен с национален опозиционен митинг в София, за да види Европа, че ние не сме съгласни със статуквото, което е в момента".
14 август 2008 г.: "Бойко Борисов е разрешил безсрочна стачка на протестиращите фермери до пълното изпълнение на исканията им".
20 декември 2008 г.: "Тези производители на зърно произвеждат хляба на народа, подкрепям ги с всички сили, защото вече нямат изход тези хора от това да ги разиграва Станишев, Плугчиева и кой ли още не. Единственият начин да бъде облекчен трафикът в София е като се махне това правителство. Тогава и стачките ще спрат". "Молим Миков с неговия премиер да се стегнат и най-добрия начин е да подадат оставка, за да спрат всички тези протести на съсловията".
28 юли 2008 г. Бойко Борисов разписва разрешение за постоянен палатков лагер на "Атака" по прозорците на Министерски съвет, в което в графа срок е записано: "До деня на оставката на правителството".
"Без съмнение по време на криза политическата, икономическата и социалната стабилност са много важни. Анализите обаче сочат, че основният дестабилизиращ фактор, който води до протести, е дейността на българското правителство, а не ината на синдикатите. Аз съм на мнение, че синдикатите проявиха огромно търпение, защото две години по същество имаше само една демонстрация. И Борисов не е прав да им се сърди, както и на опозицията, че ги подкрепя", заяви лидерът на БСП. Той припомни, че в началото на годината е постигнато споразумение за пенсионната реформа, в което бе записано, че възрастта за пенсиониране ще се вдига от 2020 г. "Сега без разговори в НСТС, което е изискване по закон, се прокарва между двете четения на бюджета шоково вдигане възрастта за пенсиониране", каза Станишев.
/ВС/