Търсят нашия Бил Гейтс и Стив Джобс в забавачките
Секция: Технологии
01 Декември 2011 06:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търсят нашия Бил Гейтс и Стив Джобс в забавачките

София /КРОСС/ Промени в обучението на децата още от детската градина ще помогнат сред тях да се открият бъдещите ИТ спецове, които да дърпат икономиката ни напред и един ден да можем да се похвалим с мениджъри и специалист от ранга на Бил Гейтс и Стив Джобс. Това предлагат от Българската асоциация по софтуерни компании (БАСКОМ), която вчера навърши 10 години от създаването си.

,,Предлагаме въвеждането на общообразователни учебни програми в ранна възраст за развиване на логическо мислене и социалните умения,” каза Явор Джонев, член на Управителния съвет и ръководител на работната група по „Образование” към БАСКОМ, съобщава в. „Монитор”.

Според него софтуерната индустрия у нас е в застой не заради липсата на пазар и клиенти, а поради недостиг на достатъчно образовани специалисти. Джонев твърди, че децата трябва да започнат да формират уменията си по информационни технологии и други ключови компетенции още в детската градина. Според експертите са необходими спешни образователни реформи, за да се справим с липсата на квалифицирани кадри  в IT сектора

Асоциацията предлага и създаването на тристранен обществен съвет, в който да участват правителството, университетите и технологичният бизнес. В тази IT тристранка ще бъде обсъдена необходимостта от промени в образователната система.