Калфин: Влизането на Хърватия е повод да поискаме край на механизма за наблюдение
Секция: ПОЛИТИКА
01 Декември 2011 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калфин: Влизането на Хърватия е повод да поискаме край на механизма за наблюдение

/КРОСС/ "Поздравявам Хърватия с днешния вот на Европейския парламент, който с голямо мнозинство подкрепи влизането й в Европейския съюз. Аз също гласувах за това, защото смятам, че страната извърши редица болезнени реформи. Смятам, че членството й ще е добър знак за европейската перспектива на целия регион", заяви Ивайло Калфин след като евродепутатите подкрепиха резолюция, препоръчваща Хърватия за 28-и член на съюза.

"Същевременно влизането на Хърватия е добър повод българското правителство да постави въпроса за отмяната на Механизма за сътрудничество и проверка върху реформите в областта на правосъдието и вътрешните работи, осъществяван от Европейската комисия у нас вече почти пет години. ЕС е на път да приеме нов член, и то без подобен мониторинг, докато ние продължаваме да нямаме яснота до кога ще продължи нашият.

Надявам се, че българското правителство ще отстоява подобна позиция при гласуването в Съвета по бъдещото членство на Хърватия, защото тя отговаря на националния ни интерес", добави Калфин.

Европейският парламентът одобри присъединяването на Хърватия с 350 гласа "за" срещу само 34-ма "против", с което даде зелена светлина за членството на страната в ЕС. След като идната седмица подпише договора си, Хърватия ще трябва да изчака ратифицирането му от страна на 27-те страни членки. Очаква се тя да влезе в ЕС на 1 юли 2013 г.

ЕС ще продължи да наблюдава реформите в областта на правосъдието, борбата срещу корупцията и организираната престъпност в Хърватия, но не предвижда това да става, чрез механизъм за наблюдение, какъвто се прилага към по-рано приетите България и Румъния от 2007 г.