До средата на месеца „Лукойл" отговаря на всички изискванията на митниците
Секция: ИКОНОМИКА
06 Декември 2011 17:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До средата на месеца „Лукойл" отговаря на всички изискванията на митниците

Единствено износът ще остане без необходимите измервателни уреди засега

 

София /КРОСС/ До средата на декември „Лукойл Нефтохим" ще отговори изцяло на изискванията на агенция "Митници" за контрол на горивата в страната по Наредба номер 3. Това съобщи производственият директор на рафинерията Димитър Добрев, предаде Дарик. На този етап, със съдействието на над 10 международни компании, системата за 24-часов контрол и измерване на входовете и изходите на акцизните складове и по тръбопроводите е монтирана.

Специално разработената и закупена техника покрива на 100% изискванията за двата акцизни склада, но само за вътрешния пазар, в който се доставя 50% от продукцията на рафинерията.

Единствено износът ще остане без необходимите измервателни уреди засега. Системата за бряг - море или за експорта ще бъде монтирана догодина, като се очаква тя да бъде доставена в средата на 2012-а. Общата стойност на инвестицията е 29 млн. долара.

Поставените в момента уреди са за съхранение, измерване на вход и изход и движението на всички нефтопродукти.

Предстоят още довършителни и тестови дейности, които се очаква да приключат най-късно до 16 декември. „Направихме всичко възможно. Изграждането на този възел ни отне 2 години и половина, а ние сега ще направим всичко за по-малко от година и половина.

Работим в екстремно кратки срокове, тъй като първоначалният срок беше непостижим, за която и да е рафинерия.", обясни още Добрев. Според него обаче голямата инвестиция ще повлияе макар и минимално неосезателно върху цените на горивата.