София /КРОСС/ Когато се затварят хлебопроизводствени предприятия, говорим за сериозни загуби, а не за печалби. Това заяви Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, в интервю за Нова телевизия. По думите й върху цената на хляба, освен конкуренцията, освен натиска на веригите, оказват влияние и други фактори и те са свързани с цената на енергоизточниците, които у нас продължават да растат, оказва влияние и акцизът върху дизела. Кукушева обясни, че трудно се вдига цената на хляба и обясни, че всяко увеличение на енергийни, транспортни разходи, води до отразяване и върху цената на насъщния. „Ако трябва да оцелееш икономически, трябва да направиш и корекции на цените”, подчерта Кукушева.
По отношение на хляба, който не е продаден, Марияна Кукушева обясни, че по някакъв начин той потъва в търговската мрежа, без тези продажби да бъдат контролирани. Това е факт. Това се знае и трябва да има промени в тази посока, посочи още Кукушева.
Във връзка с цената на хляба у нас, Кукушева обясни, че у нас тя определено е много ниска. Тя е най-ниската цена в целия Европейския съюз. Българският потребител плаща за хляба една цена, която няма нищо общо или общото е дотолкова, доколкото доставната производствена цена, доставената, цената, на която доставчикът изисква за своята стока, е 60% от цената, която плаща българинът, т.е. хляба се движи с една неимоверно висока надценка - 40%, коментира още Кукушева и обясни, че в страната ни има свръхпроизводство.