През 2014 година – от „Младост” до летището за 5 минути
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Декември 2011 17:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През 2014 година – от „Младост” до летището за 5 минути

София /КРОСС/  Само пет минути ще отнема предвижването от столичния квартал „Младост” до Аерогара „София” пред 2014 година, когато трябва да приключи строителството на тази част от отсечката на софийското метро. Строителството й ще започне през 2012 година, като дължината й е 5 км. Това съобщи директорът на столичния метрополитен Стоян Братоев.

Отсечката включва четири метростанции: квартал "Дружба" 1, "Искърско шосе", Научно-производствена зона и Летище „София”.

С тази отсечка влиянието на трафика ще е сравнително по-малко с няколко процента, защото тя е крайна отсечка. Целта й е, че връзва летището, връзва железопътната линия. Със строителството на метрото, ще се направи жп гара на пресичането на „Искърско шосе" с жп линията, така че това е хубавото, че ще има и гара, която ще се построи по този проект, обясни Братоев.

Все още не е ясно колко точно ще струва строителството от отсечката. Няма обявена и  тръжна процедура. Има я прогнозната цена, но тя е съвсем различна, тя е за анализите, които се правят, а иначе - около 110 милиона евро, уточни той и допълни, че в крайната цена влизат допълнителни неща, които не са елемент на тази прогнозна цена.

Април ще бъде готова първата фаза от участъка „Младост" - Летище „София”. „Младост 1" - „Младост 3" - „Цариградско шосе" ще бъде пуснат през май следващата година.