Наводнен паркинг на метростанция "Г.М. Димитров"
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Декември 2011 17:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наводнен паркинг на метростанция "Г.М. Димитров"

София /КРОСС/ Европейският модел за градска мобилност е да отидеш с кола до метростанцията, да я паркираш и да продължиш с метрото до желаната дестинация. В България това все още е пожелателно, тъй като около метростанциите няма изградени паркинги, а естествено обособени от шофьорите места.

Екип на Радио К2 беше в хотел „Перформ бизнес център", където бяха обявени имената на победителите, които ще изградят архитектурното оформление на метростанция 20 от втория лъч на софийското метро, която се намира между строящата се в момента станция на бул. „Цариградско шосе" (до Интер Експо центъра) и бъдещата станция на летище „София".

Идеите на пловдивския архитект Александър Шинолов и архитект Виктор Хименез печелят наградите, но те трябва да бъдат доработени. Главният архитект на София заяви, че и двете идеи се отличават с добро познаване на проблематиката на метростанциите, имат оригинално мислене, технологични и рационални качества. Освен това те са съобразени с факта, че трябва да бъдат осъществени с разумен бюджет.
Веднага, след като бяха обявени имената на победителите,  архитект Петър Диков призова всички визуални медии - телевизии и интернет портали да покажат експозицията от футуристични снимки, за да се придобие впечатление от гражданите на София как ще изглежда Метростанция 20.
Радио К2, която е говореща медия, чрез своя пратеник от мястото на събитието - Димитър Патарински, показа актуална снимка на архитект Петър Диков как изглежда паркингът на метростанция „Г. М. Димитров" , който целогодишно е наводнен, защото насъбралата се водя няма къде да се изтича.
„Няма нужда да ми я показвате снимката. Там работим по въпроса. Паркингът при метростанция 13, в „Младост" е още по - зле. Там дори няма паркинг, а хората паркират в тревните площи. Тези метростанции, които събират много хора с коли, работим по тях и вероятно от догодина като приключим с големите усилия около Метродиаметър 2 и продължението на Метродиаметър 1, ще насочим вниманието си натам."
Изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД, Стоян Братоев обясни пред Радио К2, че това не е паркинг, а тревна площ. Въпреки че на снимката ясно се вижда, че има асфалтова настилка, той категорично отрече обособеното място за спиране на коли да е паркинг със следните думи:
„Това е трамвайна линия и когато бъде пуснат трамвая в движение няма да има паркинг, а ще бъдат поставени релси".
Така изпитанието за шофьорите, които искат да паркират автомобилите си в близост до метростанция „Г.М Димитров " остава. Другият вариант е да паркират в огромната локва.