МФ: Няма да подпомагаме финансово недисциплинирани държави
Секция: ИКОНОМИКА
19 Декември 2011 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МФ: Няма да подпомагаме финансово недисциплинирани държави

София /КРОСС/ България ще подкрепи предложението на държавите от Еврогрупата за въвеждане на правило за вземане на решения от страните по договора с 85% мнозинство в изключителни случаи. България не е страна по договора за Европейския стабилизационен механизъм и няма финансови обвързаности по него, съобщават от Министерство на финансите.

Днес министрите на финансите на страните от Еврогрупата в разширен формат ще обсъдят в конферентен разговор последните промени в договора за Европейския стабилизационен механизъм и увеличаване на ресурса на Международния валутен фонд в контекста на европейската дългова криза.

По предложението за увеличаване на капацитета на МВФ чрез сключване на двустранни споразумения България ще потвърди принципната си позиция, че няма да участва във финансирането на програми за подпомагане на финансово недисциплинирани държави.

През 2007 г. България изплати окончателно задълженията си към МВФ. България няма никакви финансови ангажименти към институцията и няма намерение да поема такива. Отношенията на България с фонда се развиват по смисъла на общото сътрудничество на институцията с нейните членове, като се осъществяват годишни прегледи по изпълнението на макроикономическите показатели.