Започва обсъждането на проект за усилен икономически съюз
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Декември 2011 18:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва обсъждането на проект за усилен икономически съюз

София /КРОСС/ В рамките на работната група на Еврогрупата в разширен формат започва обсъждането на проекта за международно споразумение за усилен икономически съюз, съобщават от Министерство на финансите. С проекта се предлага държавите-членки на ЕС да засилят бюджетната си дисциплина и координацията в управлението на икономическата си политика. В проектодокумента се предлага пакет от правила, без да се засягат задълженията на държавите-членки, които произтичат от правото на ЕС.

Предложените правила предвиждат годишният структурен дефицит по консолидираните бюджети на страните-членки да не надхвърля специфичен за отделните държави таван, който гарантира безопасно ниво по отношение на 3-процентната референтна стойност, свързана с процедурата при прекомерен дефицит.

Предвижда се предложените разпоредби да бъдат въведени в националните законодателства на конституционно или сходно ниво. Споразумението трябва да бъде ратифицирано от държавите-членки съобразно конституционните изисквания на всяка от тях.
Проектът на документа не се отнася до отношения на държавите-членки на ЕС, включително България, с международни финансови институции.
Страната ни потвърждава политическия си ангажимент към предложените в споразумението мерки за подобряване на фискалната дисциплина в държавите от Европейския съюз.
Министерството на финансите припомня, че с българския Пакт за финансова стабилност правителството се придържа към така направените предложения. В Закона за устройството на държавния бюджет вече е въведено ограничение за стойността на бюджетния дефицит от 2% от БВП и лимит на бюджетните разходи до 40% от БВП.