ВАС ще решава дискриминационни ли са винетките
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Декември 2011 18:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВАС ще решава дискриминационни ли са винетките

София /КРОСС/ Върховният административен съд ще решава дискриминационни ли са цените на винетките в България. Делото бе образувано по жалби на трима министри - на финансите, на вътрешните работи и на регионалното развитие, след като Комисията за защита от дискриминация обяви за дискриминационни цените на винетките, валидността на годишната винетка и липсата на дневна винетка за трета категория автомобили.

В края на 2009 година по предложение на председателя й Кемал Еюп, комисията се самосезира и започна проверка на винетната система. В последствие комисията излезе с решение и предписания по няколко проблема, свързани с винетната система.

Според комисията цената на месечната винетка у нас е твърде висока. Тя не трябва да надвишава 10% от годишния размер или при цена на годишния винетен стикер от 67 лева, трябва да е до 6.70 лева. В момента и за следващата 2012 година месечният размер на таксата е 25 лева.

Що се отнася до седмичната винетка, която в момента е 10 лева, тя трябва да не е повече от 5% от цената на годишната винетка или до 3.35 лева. Освен цените, комисарите оспорват валидността на годишния винетен стикер и липсата на дневни винетки за леки коли.

Другата препоръка е годишната винетка да важи от датата на купуване, а не за календарна година, както е в момента. От комисията препоръчват и въвеждането на дневна винетка за леките автомобили, каквато в момента липсва. Това принуждава гражданите да купуват седмична.