Дянков: МВФ не изигра добра роля за преодоляването на кризата в Европа
Секция: ИКОНОМИКА
19 Декември 2011 20:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дянков: МВФ не изигра добра роля за преодоляването на кризата в Европа

София /КРОСС/  България няма да дава пари за Международния валутен фонд, тъй като смятаме че МВФ не изигра добра роля през последните три години за преодоляването на финансовата и икономическата криза в Европа, особено що се отнася до работата им в Гърция. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков след видеоконферентната среща на финансовите министри от Еврогрупата, която се проведе тази вечер, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Дянков запозна медиите с постигнатите договорености.

 

На срещата министрите са обсъдили два въпроса – за допълнителните вноски към МВФ и за европейския стабилизационен механизъм.

Министър Дянков потвърди българската позиция, че страната ни не смята да дава каквито и да било пари за МВФ. „Причините за това с две. Първо, смятаме че МВФ не изигра добра роля през последните три години за преодоляването на финансовата и икономическата криза в Европа, особено що се отнася до работата им в Гърция. И второ не е редно дисциплинирани страни като България да подпомагат недисциплинираните държави. Това е записано и в протокола от днес, а това беше и писмената ни позиция от по-миналата седмица”, обясни вицепремиерът. От 2007 г. България няма каквито и да било задължения към МВФ.

Преди месец в Брюксел финансовите министри постигнаха принципно съгласие, че Еврозоната ще даде допълнителни средства в рамките на 150 млрд. евро за да подсили програмите на Международния валутен фонд. Тези пари ще отидат в общия фонд и от тях ще могат да се възползват всички държави по света. Според министър Дянков, обаче фактът, че ЕС има мнозинство в борда на фонда предполага, че по-голямата част от тези пари, или всичките, ще бъдат предназначени нуждаещите се страни в Европа.

Вноските, които ще платят страните от Еврозоната са разпределени по квотен принцип. С най-голямо участие ще бъдат Германия и Франция – 41 и 31 млрд. евро. Закъсалите Италия и Испания ще трябва да платят съответно  23 млрд. и 15 млрд. евро.

Допълнително още 5 страни извън Еврозоната са изявили желание да участват доброволно със свои вноски извън общата. Това са Чехия с 3,3 млрд. евро, Дания с 5,3 млрд. евро, Полша с 6,3 млрд. евро, Швеция до 11 млрд. евро и Великобритания. Именно участието на Лондон е била една от основните теми на днешния разговор. Причината е, че британците са заявили, че ще дадат пари, но не като член на Еврозоната, а на Г-20. „Проблемът е по какъв начин ще се запише тяхното участие. Великобритания иск да покаже, че участва в общия пакет за МВФ, но не като част от пакета на Еврозоната, а като част от Г-20”, обясни министър Дянков.

Втората тема по която тази вечер разговаряха евроминистрите е Европейският стабилизационен механизъм, който по последни договорки ще разполага с до 500 млрд. евро. В последната среща имаше 4 допълнителни предложения, които бяха обсъдени днес. Първото е вместо от 2013 механизмът да влезе в сила от 1 юни 2012 г. Второто, да се запише изрично, че участието на частния сектор в него ще бъде допустимо само в изключителни случай, в частност Гърция, каза Симеон Дянков.

Най-спорно се е оказало предложението решенията да се вземат с квалифицирано мнозинство от 85% от страните-членки на Еврозоната, тъй като механизмът важи само за тях. Той не засяга България, т.е. страната ни няма да дава пари за него, но няма да има и право на глас, а ще участва като наблюдател. София обаче подкрепя това предложения. Противник на квалифицираното мнозинство е Финландия, тъй като конституцията на страната разрешава единствено опцията „пълен консенсус”. Позицията на Испания пък е, че блокиращата квота може да се допуска само, ако в нея участват минимум три държави.

Германия настоява за обвързване на двата механизма – финансовия и стабилизационния. Това означава, че от помощта на стабилизационния механизъм ще могат да се възползват само държавите-членки на Еврозоната, които преди това да са подписали пакта за финансова стабилност.