Тридневен национален траур в памет на Вацлав Хавел
Секция: СВЯТ
19 Декември 2011 20:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тридневен национален траур в памет на Вацлав Хавел

Прага, Чехия /КРОСС/ Тридневен национален траур в памет на Вацлав Хавел започва в сряда в Чехия. Решението бе взето на извънредното заседание на правителството днес, което започна с минута мълчание.

Погребението на Хавел ще бъде в петък - 23 декември, като се очаква на него да присъстват представители на различни държави, между които и американският държавен секретар Хилъри Клинтън и съпругът й Бил Клинтън. Церемонията ще започне в 12 часа местно време (11 ч. по Гринуич) в петък.   

Заупокойната молитва ще включва реквием и ще бъде последвана от частна церемония в крематориум в Прага, обяви архиепископът на чешката столица Доминик Дука.

Преди литургията в памет на покойника ще има и специална церемония в присъствието на най-висшите чешки държавници. Тя ще се състои във Владиславовската зала на Пражкия замък. Там тленните останки на бившия президент ще бъдат докарани още в сряда вечерта.

Тленните останки на Хавел най-вероятно ще бъдат погребани в семейната гробница в гробището на Прага "Винохради", съобщиха чешките медии.

Вацлав Хавел почина в неделя на 75 години. Той беше президент на Чехословакия след падането на комунизма от 1989 до 1992 и на Чешката република от 1992 до 2003.