Ловеч прави Център за занимания на хора с интелектуални увреждания
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Декември 2011 21:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ловеч прави Център за занимания на хора с интелектуални увреждания

Ловеч /КРОСС/ Център за трудови занимания на хора с интелектуални увреждания ще отвори врати в Ловеч. Споразумение за това бе подписано миналата седмица с фондация „Де Пасарел", която е основен доставчик на социални услуги в Холандия. Фондацията работи основно с хора с физически и интелектуални увреждания. 

Проектът на община Ловеч „Създаване на Център за трудови занимания за лица с интелектуални увреждания" е на стойност 25 хил. евро. Дейностите ще се финансират от „Де Пасарел" в рамките на една година. По него ще бъде ремонтирано и оборудвано помещението на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на ул. „Стефан Караджа" 16 в Ловеч, собственост на общината. Ще бъдат обособени части за творческа работилница, копирен център и кафе-сладкарница, в които ще се даде възможност за три различни вида трудови занимания, ще бъде обучен персоналът и ще бъде предоставяна методическа помощ в разработването на модела за осъществяване и управление на дейността.
Паралелна дейност за популяризиране на новия център ще бъде изработването на място и продажба на предмети от хората с интелектуални увреждания. Помещението за това ще бъде в най-оживената част на Ловеч - Покритият мост, предоставено от община Ловеч за целите на проекта.
Наред с обучението и подкрепата, които хората с интелектуални увреждания ще получават за усвояване на трудови умения, съществено внимание ще се обръща на развитието на умения за oбщуване и качествено обслужване на външните клиенти в кафе-сладкарницата и копирния център. 
Работното време на центъра ще бъде съобразено със специфичните му функции - място за производство и продажба на стоки и услуги, което предполага той да бъде отворен в оживените часове на деня и по възможност в някои съботни и празнични дни.