Новина №1 в САЩ: Убийството на Осама бин Ладен
Секция: СВЯТ
23 Декември 2011 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новина №1 в САЩ: Убийството на Осама бин Ладен

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Застоят на икономиката на САЩ е основната тема на американските медии през 2011 година. Според данните на Изследователския център Пю, цитирани от ИТАР-ТАСС, в доклада се констатира, че вътрешното съдържание на темата е различна. Друго събитие, което прикова вниманието на медиите е движението „Окупирай Уолстрийт”. В резултат на това 5 на сто от всички икономически новини са били посветени на него.

Най-гръмката и отразявана новина обаче в САЩ през годината е ликвидирането на терорист номер едно и лидер на „Ал Кайда” Осама бин Ладен. Припомняме, че той бе убит спецоперация на американски командоси в Пакистан. В седмицата, след като е станало ясно, че Ладен е убит, медиите в САЩ са посветили на новината 69% от всичките си материали. Това е своеобразен рекорд за пет години насам, откакто центърът право подобно изследване.

Втората най-важна тема на годината са сътресенията в Близкия Изток и Северна Африка, масовите протести през февруари в Египет и убийството на либийския лидер Муамар Кадафи. На тази тема са посветени 12% от материалите в американските медии.

На трето място е предстоящата президентска кампания в САЩ. Близо девет на сто от вниманието на медиите е било отклонено в тази посока.

Сред останалите събития са земетресението и цунамито в Япония, войната в Афганистан, икономическата криза в Европа, дейността на Барак Обама и съдбата на здравната реформа в САЩ.