Започват масирани проверки по зимните курорти след празниците
Секция: ИКОНОМИКА
23 Декември 2011 16:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започват масирани проверки по зимните курорти след празниците

През 2012 БАБХ погва и заведенията за обществено хранене

 

София /КРОСС/  Тази година нарушенията при продажбата на хранителни стоки са по-малко, отчете ресорният министър Мирослав Найденов. Той обаче предупреди търговците да внимават, за да не си развалят празниците. „Очевидно има респект. Това което направихме миналата и по-миналата година е дало резултат и търговците знаят – може и да минат метър, но ако ги хванем...  ще развалим техните празници, не нашите”, заяви земеделският министър пред журналисти в дома за стари хора в столичния квартал „Дървеница”, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) вече е засилила контрола в търговската мрежа във връзка с празниците.

 

„Правят се ежедневни проверки по отношение на това дали храните са безопасни и качествени. Те са по-интензивни и по-задълбочени с оценка и на риска по време на тези празници, тъй като всяка година, знаете – правят се опити на принципа ден година храни и да ни развалят празниците”, каза Найденов и припомни, че на сайта на БАБХ ежедневно се казва бюлетинът с установените нарушения.

Земеделският министър обясни, че приоритет в момента са проверките в магазините, но след празниците ресурсите ще се насочат главно към зимните курорти. „Там ще има масирани проверки, защото магазините се контролират по-месно. Там нещата са изложени на щанда, виждат се, един инспектор може да провери доста голям брой магазини. Докато в ресторантите, най-вече по отношение на хигиената и на произхода на храните, в момента се правят компромиси, затова там ще съсредоточим усилията”, предупреди Мирослав Найденов.

По отношение на големите търговски вериги, в които хората пазаруват най-масово, той посочи, че там нарушения почти няма. „Първо, те имат вътрешен контрол. Второ, това са търговски марки, които не биха си позволили компромис най-вече с годността на храните. Друг е въпросът, че аз самият много пъти съм апелирал да не правят компромис с качеството при тази ценова битка, която водят помежду си, и ако нещата са на ръба по отношение компромиса качество-цена, то да не е за сметка на потребителите”, каза Мирослав Найденов.

През цялата следваща година пък усилията ще бъдат насочени към заведенията за обществено хранене. „Те са стотици хиляди. Ресурсът на агенцията е такъв, че няколкостотин инспектора не могат да ги контролират ефикасно. Затова ще променим методиката на оценка на риска, за да може да имат те по-голям респект, към това, което правим”, посочи министърът. Той допълни, че колкото и да е лъскаво едно заведение, потребителите не могат да видят какво става зад завесите.

Според него, най-често нарушения при продажбата на хранителни стоки се срещат на кооперативните пазари и по уличните сергии, където често се предлагат продукти без опаковка и документи.

 

/ВС/