ПСС: Опасност от лавини дебне в планините
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Декември 2011 18:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПСС: Опасност от лавини дебне в планините

София /КРОСС/ Опасност от лавини дебне в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Очакваният с огромно нетърпение сняг вече е натрупал снежна покривка от 60 сантиметра до 1 метър. Така през празничните дни любителите на ските ще могат да се насладят на любимия си спорт, но трябва да имат едно на ум заради рисковете. 

Новият сняг и силните ветрове са напълнили улеите, а точно от тях тръгват и лавините. Спускането извън пистите е опасно, напомнят спасителите. И тъй като доста младежи предпочитат "дивия сняг", Витоша може би ще се окаже една от най-опасните планини. Там в момента съоръженията не работят, добре е фрирайдърите да се информират за района, в който карат, съобщава БНТ.

От Планинската служба припомнят добре известните правила - всеки, който излезе в планината, трябва да е със зареден телефон и добра екипировка.

Зимните курорти вече работят на пълни обороти, пистите се обработват. Скиори и сноубордисти със сигурност вече се подготвят за първото си спускане през новия сезон.

На Пампорово по-голяма част от съоръженията работят, до неделя ще бъдат пуснати всички влекове. На Банско снежната покривка е 105 см, съоръженията работят на 65%.

Условията за ски на Боровец са добри, снегът е около 70 см, работят и всички оръдия. В Чепеларе и Добринище също очакват любителите на зимните спортове.