София /КРОСС/ „Горнооряховският суджук”, който получи географски патент от ЕС, ще може да бъде произвеждан само от три фирми в България. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на пресконференция в МЗХ, на която производителите представиха технологията за производство на уникалния за целия Европейски съюз продукт, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. „Другите могат да правят Търновски суджук, например. Тези фирми, които сега произвеждат „Горнооряховския суджук”, ще трябва да спрат”, посочи министър Найденов.
За спазването на патента ще отговаря Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, която трябва да гарантира, че суджукът не е фалшив.
Земеделският министър подчерта, че трябва да имаме самочувствието на нация, която „дава хубави неща”. Той повтори казаното миналия петък, че след суджука, държавата ще фокусира усилията си да защити като български продукт и гроздовата ракия.
Оказа се, че срещу патентоването на продукта „Горнооряховски суджук” са се обявили от Кипър, тъй като там също имало изделие с подобно наименование и това можело да доведе до заблуда на потребителите. То обаче не е колбас, а вид локум.
В крайна сметка страната ни получила патента, тъй като става дума за два коренно различни продукта.
България може да получи патенти за защитено географско основание и за други традиционни продукти, като Панагюрската луканка, филе „Елена” и пастърмата. Искания за това вече са подадени от Асоциацията на месопреработвателите.
Председателят на браншовата организация Кирил Вътев увери, че патентоването им няма да промени цените на продуктите.