Правителството одобри поректозакон за виното и спиртните напитки. Според новите текстове вино ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда. Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. Продукт с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, ще са от 10 до 100 000 лв. Производителите на ментета на известни марки пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция от 3 до 30 000 лв. Иначе цената на виното и на спиртните напитки не се променя, защото акцизът остава същият.
Найденов: Вече ще пием вино от грозде
София /КРОСС/ Много от напитките, които приличат на външен вид на вино, не са от грозде. Категорично със новия закон това ще се регламентира, тоест ще пием вино от грозде, за да не се връщаме към онзи анекдот, в който кръчмарят на смъртния одър казал на сина си, че вино и от грозде става. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и допълни, че целта на закона е да се сложи край на имитациите и тези, които ги правят. Идеята ни е да се сложи ред, както се сложи ред по отношение на храните. Хранителният министър добави, че основните нарушения са били констатирани при т.нар. наливен алкохол. Предлага се нещо, което на цвят и консистенция прилича на вино, но не е вино. Затова основните промени са най-вече по отношение на рестрикциите към тези, които не го спазват и да се сложи ред в този пазар, защото виното е нещо, което присъства на трапезата ни, подчерта Найденов.
Кабинетът одобри законопроекта за виното
София /КРОСС/ Правителството прие проект на нов Закон за виното и спиртните напитки. С приемането на законопроекта се очаква да се гарантира безпрепятственото провеждане на политиката в лозаро-винарския сектор, увеличаване на производствения потенциал и контрола по спазването й, както и в областта на спиртните напитки. В новия проект са предвидени облекчения за производителите, като са въведени единни документи за водене на технологичен контрол, които се изискват от различните контролни органи. С промените се цели повишаване на конкурентоспособността на винопроизводителите; създаване на лозаро-винарски режим, почиващ на ясни, прости и ефикасни правила, подсигуряващи равновесие между търсенето и предлагането, както и възвръщане на старите пазари и спечелване на нови в рамките на територията на Република България и навсякъде по света.
Закон регламентира виното да се прави само от грозде
Дарик радио
Вино ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда. Това е заложено в проектозакон за виното и спиртните напитки, който беше одобрен на заседанието на Министерския съвет. Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. Продукт с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса. Освен това се предвижда да се налагат по-високи санкции за незаконно производство и нарушения при процеса на производство на виното. Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че всъщност много от напитките, които на външен вид изглеждат като вино, не са от грозде. По думите му целта на закона е да се засили контролът, за да се спре тази практика и да се сложи ред в сектора. „Категорично с този закон това ще се регламентира, тоест ще пием вино от грозде, за да не се връщаме към онзи анекдот, в който кръчмарят на смъртния си одър казал на сина си, че вино и от грозде става", коментира той. Найденов допълни, че нарушения са констатирани предимно при наливния алкохол. Там по думите на министъра на потребителя се предлага нещо, което на цвят и консистенция прилича на на вино, но не е вино. Затова основните промени са по отношение на рестрикциите за тези, които не го спазват. „И да се сложи ред в този пазар, защото виното присъства на трапезата ни и затова искаме да има ред и се нуждаем от този нов закон", отбеляза Найденов. Новият закон предвижда глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, да са от 10 000 до 100 000 лв. От 3000 до 30 000 лв. е глобата за всеки, който предлага спиртни напитки без ясен произход. Според министъра цената на виното и спиртните напитки няма да се промени, защото акцизът остава същият.
Строги санкции за незаконно производство на вино
БТВ
По-строги санкции за незаконно производство на вино и спиртни напитки са заложени в нов закон. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Много от напитките, които приличат на вино, не са от грозде. С новия закон това ще се регламентира и ще се сложи край на имитациите. Основните нарушения са констатирани при т. нар. наливен алкохол. Предлага се нещо, което на цвят и консистенция прилича на вино, но не е вино. Затова основните промени са най-вече по отношение на рестрикциите към тези, които не го спазват.
Закон за виното и спиртните напитки
БНТ
Правителството одобри поректозакон за виното и спиртните напитки. Според новите текстове вино ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда. Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. Продукт с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса. Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти. Това изключва влагането на медицински спирт и други синтетични вещества в напитките. Глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, ще са от 10 до 100 000 лв. Производителите на ментета на известни марки пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция от 3 до 30 000 лв. Иначе цената на виното и на спиртните напитки не се
променя, защото акцизът остава същият.
Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните:
- Много от напитките, които приличат на външен вид на вино не са от грозде. Така че категорично с този закон това ще се регламентира т.е. ще пием вино от грозде, за да не се връщаме към онзи анекдот, в който кръчмарят на смъртния си одър се обърнал към сина си и казал, че вино и от грозде става.
Пламен Моллов - председател на Националната лозаро-винарската камара:
- Имаме около 30 000 гроздопроизовдители. Много от тях произвеждат вино,
но неясно кой ги контролира и как една много голяма част от гроздето, което не се прибира на практика от големите производители, се преработва при неясни условия от спекуланти, които ползват тази вратичка за домашно производство в закона и на практика имат цехове организирани, което по мащаб на производството съответства на големите производители на вино.