Власите в Албания създадоха партия
Секция: СВЯТ
29 Февруари 2012 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Власите в Албания създадоха партия

Тирана, Албания /КРОСС/ Партията "Алианс за европейско равенство и справедливост", която сформира влашкото малцинство в Албания е нов субект на албанската политическа сцена, предаде кореспондентът на МИА от Тирана, отбелязва "Идивиди".

По време на представянето на партията, основателите на политическата формация подчертаха, че тя ще бъде "партия на центъра" и ще участва в коалиции с всеки субект, който спечели парламентарните избори през 2013 година.

Според някои от основателите, един от главните въпроси, по който "те изразяват безпокойство" е образованието на майчиния език. Припомняме, че понастоящем в Албания има само едно начално училище за тази етническа общност и то не е финансирано от държавата.

Досега институциите не са признали куцовласите в страната като национално малцинство, а само като етноезична група. Според основателите на политическото движение, влашкото население в страната надхвърля 80 хиляди. Иначе със свои партии, регистрирани в съдебния регистър са македонците и гърците, които имат даже две политически структури - "Мега" и "Партията за защита на човешките права", в която доскоро членуваха много власи.

/НИ/