Премиерът Борисов заминава за Брюксел
Секция: CROSS ПРЕСЦЕНТЪР
29 Февруари 2012 18:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът Борисов заминава за Брюксел

Брюксел /КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе в Брюксел на 1 и 2 март.

 

 

На срещата си държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз ще дискутират мерките за насърчаване на икономическия растеж и заетостта, ще одобрят основните приоритети при подготовката на позицията на ЕС за срещата на високо равнище на Г-20, ще направят оценка на начина на предоставяне на подкрепата на ЕС за региона на южното Средиземноморие, ще обсъдят ситуацията в Сирия, както и предоставянето на статут на страна-кандидат за членство в ЕС на Сърбия.

 

Предвидено е на 2 март да се състои церемонията по подписването на Договора за стабилност, координация и управление в рамките на Икономическия и валутен съюз (ИВС). България ще се присъедини към него при условията на последваща ратификация и с декларация, че ще го прилага преди членството на страната ни в еврозоната, изключвайки Дял ІV, който се отнася до координация на икономическите политики.

 

Договорът цели укрепване на икономическия стълб в ИВС посредством пакет от мерки, насочени към насърчаване на бюджетната дисциплина чрез създаване на фискален пакт, засилване координацията на икономическите политики и укрепено управление на еврозоната. С него се утвърждават принципите, следвани от България, за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макро финансова стабилност. Същевременно, при дискусиите в Европейския съвет България последователно отстоява своята позиция, че в процеса на засилване на икономическата и фискална координация от изключително значение е да се гарантира правото на държавите-членки да следват самостоятелна данъчна политика.

 

Провеждането на заседанието на Европейския съвет съвпада с честванията, организирани от българските институции в Брюксел по повод Националния празник на страната ни. Част от тях е откриването на изложбата „Майсторите на българската живопис”, която се провежда под патронажа на еврокомисаря Кристалина Георгиева и на министъра на културата Вежди Рашидов. В експозицията, която е разположена в централното фоайе на сградата на Европейската комисия, са включени 30 творби от златния фонд на Националната художествена галерия.

 

Церемонията по откриването е в 18.30 ч. местно време.