Ангел Найденов откри 12-та международна конференция по информационна сигурност
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2013 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангел Найденов откри 12-та международна конференция по информационна сигурност

/КРОСС/ „Правилното управление и опазване на информационните ресурси се превръща в ключов фактор за развитието на всяка нация. Зависимостта на обществото от информационните технологии генерира интерес към самите тях“. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов в обръщението си при откриването на 12-та международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни „Необходимите промени в сигурността и съхранението на новата информационна среда“, която се провежда днес, 26 септември, в София.

Министър Найденов подчерта факта, че рецептите за устойчив икономически растеж през последните десетилетия винаги се свързват с въвеждането и развитието на новите технологии. Той заяви, че една успешна стратегия за извеждане на България от кризата следва да разчита на повече инвестиции в информационни технологии, които биха дали шанс на младите хора, прославящи страната ни още преди да са завършили училище, да се реализират в нея.

„В крайните си форми атаките върху информационните ресурси на една държава имат характер на война (т.нар. кибернетична война). Това дава основания редица страни да мислят за свои сили и средства за въздействие върху информационните ресурси на противника и защита на собствените“, каза още министърът на отбраната и добави, че кибер-операциите се превръщат в неотменна част от всяка съвременна операция с участието на военни сили. Той подчерта, че ефективната система от мерки за информационна сигурност не е единично или универсално решение, а разчита на комбинираното приложение на мерки по отношение на човешкия фактор, използваните процеси и технологии.

Министър Найденов съобщи, че Министерството на отбраната отделя подобаващо внимание на проблемите в областта на информационната сигурност и очерта основните аспекти на работа: създаване на политики за сигурност на информацията в министерството и Българската армия; създаване на специализирани органи за информационна сигурност и възстановяване, както и за реагиране на инциденти; обучение на кадри в областта; планиране и реализация на мерки за информационна сигурност във всяка операция на Въоръжените сили; изпълнение на проекти; участие в международни инициативи по кибер-отбрана; въвеждане на технологични стандарти за надеждност и сигурност.

12-та международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни е организирана от ICT Media със съдействието на Министерството на отбраната, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Държавна агенция „Национална сигурност“.