България ще загуби 40% от работната си сила
Секция: ИКОНОМИКА
03 Октомври 2013 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България ще загуби 40% от работната си сила

/КРОСС/ При запазване на настоящите демографски тенденции до средата на века България ще загуби 40 процента от работната си сила, предупреждава в доклада си Световната банка. В документа, който е посветен на тенденциите в глобалната миграция, бБанката призовава българските власти да извършат реформи на трудовия пазар, в сферите на образованието, здравеопазването и бизнес-климата с цел страната да привлече повече имигранти, като същевременно намали отлива на работна ръка.

През тази година страните от развиващия се свят ще получат 414 милиарда долара от своите емигранти - с 6 процента повече в сравнение с 2012-та.

Междувременно Евростат съобщава, че около половин милион българи на възраст между 55 и 64 години са били извън работната сила и извън пазара на труда през 2012 година. В европейски мащаб икономически неактивни са били 40 на сто от мъжете и 55 на сто от жените в тази възрастова група. Като цяло, неактивни през миналата година у нас са били 3 милиона души, като пенсионерите са били по-малко от половината.