ОББ, National Geographic връчиха първа награда на астроном от БАН
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2013 12:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ОББ, National Geographic връчиха първа награда на астроном от БАН

/КРОСС/ ОББ, списание National Geographic България и National Geographic Channel България връчиха първа награда на астронома от БАН Галин Борисов по време на официалното откриване на изложбата „Светът в един флаг". Изложбата, която може да бъде разгледана на Моста на влюбените до 20 октомври 2013 г., е посветена на едноименния фотографски конкурс и включва 40 от най-добрите фотографии на участниците от надпреварата.

„Подкрепихме конкурса и изложбата „Светът в един флаг", защото сме убедени, че вдъхновението и желанието да представиш различна гледна точка с помощта на собственото въображение трябва да се стимулират. ОББ съдейства и партнира на десетки културни прояви, за да може все повече таланти и техните произведения да намират реализация", каза Анка Костова, мениджър „ПР и спонсорство", Обединена българска банка.

Конкурсът „Светът в един флаг" беше организиран от ОББ, списание National Geographic България и National Geographic Channel България по случай 125-годишния юбилей на Националното географско дружество. Условието беше участниците да представят интерпретация на флага на Дружеството, придържайки се към неговата цветова схема - синьо, кафяво и зелено. 10-членно жури, съставено от дизайнери, фотографи, редактори и представители на организаторите, оцени творческия замисъл и качеството на всяко едно предложение и определи победителите.

„От името на Санома Блясък България, издател на списание National Geographic България, и от името на нашите колеги от National Geographic Channel България бих искал да изкажа благодарностите ни към ОББ за подкрепата на конкурса и за това, че споделят ценностите на National Geographic", посочи Николай Караджов, директор издания в Санома Блясък България.

Галин Борисов от Варна спечели журито със своя флаг „Планински импресии". Победителят е докторант в Института по астрономия, както и в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Българската академия на науките. В първата петица се класираха още: Свилен Панайотов от София с флаг „Човек и земя", Давид Манолов от Етрополе с флаг „Светът през моите очи", Елеонора Гаврилова от Мездра с флаг „Небе, земя, вода" и Красимир Матаров от Благоевград с флаг „Цветен свят".

Наградата на публиката и чек за 125 щатски долара спечели Димитър Тодоров от Пловдив с флаг „Висящи между небето и земята". Неговият проект събра най-много гласове на сайта 125natgeo.bg. Всички флагове, участвали в конкурса, могат да бъдат разгледани на 125natgeo.bg.

Конкурсът „Светът в един флаг" беше организиран от списание National Geographic България, National Geographic Channel България и Обединена българска банка по случай 125-годишния юбилей на Националното географско дружество. Всеки участник трябваше да сглоби флаг от три свои снимки, като се придържа към цветовата схема на официалния флаг на Дружеството - синьо, кафяво и зелено, символизиращи небето, земята и водата. Близо 1800 бяха предложенията за българска интерпретация на флага на Националното географско дружество, които взеха участие в конкурса „Светът в един флаг".