Глобално затопляне = токсична морска риба?
Секция: Наука
09 Октомври 2013 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Глобално затопляне = токсична морска риба?

/КРОСС/ Повишаването на повърхностните температури на световния океан, предизвикано от климатичните промени, може да причини натрупването на твърде много живак в тъканите на морските риби и дарове. Това може да има сериозни последици за консумиращите морска храна.

Изследване, публикувано в журнала PLOS ONE, демонстрира как живачни пари и съединения, отделени в атмосферата от индустриално замърсяване се натрупват във водни басейни на сушата, откъдето се изливат безспирно в световните океани. Там те се превръщат в метилживак и се свързват химически с хлориди, които трудно се поддават на разлагане във водата и са трайни. Морските организми постепенно поемат живачни замърсители от водатаq, в която живеят, дишат и се хранят.

От това замърсяване страдат както животните, така и хората. Токсичният метал забавя техния метаболизъм и понижава жизнените им способности. При човека живакът, прониква в черния дроб, бъбреците, кръвта и главния мозък.

Черният дроб и бъбреците развиват дегенеративни изменения, в кръвта пада броя на червените кръвни клетки - еритроцити, а в храносмилателната система практически се разкъсва от множеството възпалителни процеси, протичащи след тихото и незабелязано натрупване на живак в тъканите и. Най-тревожното свойството на живака като отрова, е да се натрупва бавно, в течение на няколко години без явни симптоми, но при достигането на определени концентрации може бързо да доведе до фатален край.

Макар в природата да съществува механизъм, който обезврежда живачните отрови в окените с помощта на слънчевата светлина, той от десетилетия не е достатъчен, за да компенсира замърсяването. Съдържащият се живак в риби от отровени води може да надхърли 5-7% от теглото на една риба, като това количество слабо се влияе от топлинната обработка на храната. Максимална концентрация на живак се среща при хищни риби като акули, сомове, риба тон и др.

Източник: www.puls.bg