Как да преборим акнето в домашни условия
Секция: Здраве
13 Октомври 2013 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да преборим акнето в домашни условия

/КРОСС/ Има няколко начина за третиране на акнето. Съществуват кожни клиники, които са фокусирани върху справянето с този проблем, и като цяло може да се каже, че биха могли да свършат много добра работа. Но все пак това ще изисква да отделите доста средства - особено акнето е в тежка форма.

Ако искате да се опитате и да избегнете високите цени за третиране на този проблем в клиниките, по-долу ви предлагаме няколко варианта, които можете да изпробвате в домашни условия. Възможно е част от тях вече да познавате. Но дори впечатленията ви да са отрицателни, може би това че не са проработили се дължи не на самите тях, а на неправилното им прилагане.

Преди да започнете да лекувате акнето, както и при всяко заболяване, трябва да откриете причините, които го предизвикват - само така може да го излекувате трайно.
Няколко съвета, които със сигурност ще помогнат:

Почиствайте редовно лицето си

Основните причини за появата на акне са прекаленото омазняване на косата и нейното замърсяване. Те се проявяват по кожата под формата на акне. За да премахнете последствията от тях, е необходимо всекидневно почистване на кожата - мийте редовно лицето си с мек сапун, особено когато сте изложени на повече прах.

Използването на почистващи лосиони и адстрингентни продукти също ще помогне за отстраняването на мръсотията - тя не може напълно да се отстрани само със сапун. Тези продукти съдържат и съставки, които допринасят за по-бързото изсъхване на пъпките. Така те помагат за възстановяването на кожата. Може да правите такава процедура всяка вечер преди да си легнете и със сигурност много скоро ще забележите промяната.

Никога не стискайте пъпките

В противен случай увеличавате риска от инфекция, защото пипането и изстискването ще изложи кожата на бактериите, които се намират по ръцете ви. Тъй като пъпката има разширени пори, особено след спукване бактериите лесно могат да навлязат в кожата.
Това със сигурност ще доведе до възпаление и подуване на мястото.
Най-добре е да оставите пъпката и да не я пипате. С редовно почистване скоро тя ще изчезне.

За да успеете, се изисква известна дисциплина, тъй като пъпките често сърбят и ви изкушават да ги пипате и чешете, или още по-зле - да ги пукате. Когато се случи нещо такова, веднага измийте лицето си със сапун.

Това са много прости съвети и, ако ги следвате, вероятно много скоро ще излезете от вкъщи с чисто лице. Но все пак има състояния, при които домашните мерки няма да са достатъчни. Тогава се налага да се консултирате със специалист - дерматолог, който да ви посъветва как да третирате акнето, съветва zdrave.bg.