БТПП: Обучението по предприемачество да започне от основното образование
Секция: ИКОНОМИКА
14 Октомври 2013 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БТПП: Обучението по предприемачество да започне от основното образование

/КРОСС/ „Образованието ще бъде приоритет и в бюджет 2014, и в политиките за следващите бюджетни периоди", категорично заяви премиерът Пламен Орешарски, откривайки Дискусионен форум, посветен на професионалното образование, който се проведе в Министерския съвет.

Във форума участваха членове на кабинета, евродепутати, народни представители, дипломати, представители на работодателски и синдикални организации, образователни структури. Българската търговско-промишлена палата (БТПП) бе представена от главния секретар Васил Тодоров. Той изрази подкрепа по отношение на представената Дуална система за професионално обучение и обърна внимание на необходимостта от уточняване на финансовата схема, по която ще се реализира образователния процес. Моделите, прилагани в Германия, Швейцария, Австрия и други европейски страни не биха могли механично да се принесат в България, предупреди той и отбеляза, че ако там съществена част от финансовата тежест пада върху бизнеса, тук капацитетът на фирмите е ограничен. „Финансовата схема трябва да се договори предварително и да се постигне консенсус по нея, за да се стимулира ефективната връзка между образованието и трудовия пазар", коментира Васил Тодоров. Той припомни, че проблемите бяха дискутирани на среща в БТПП на 15 май 2013 г. и изпъкнаха неяснотите, особено по отношение на финансовата страна на дуалното обучение.

Обучението по предприемачество трябва да започне още в основния курс на образование като се надгражда със знания и умения за стартиране и ръководене на собствен бизнес, настоя още главният секретар на БТПП.

По отношение на висшето образование, Васил Тодоров изрази становището, че е необходимо да се разпише принципа „парите следват студента", за да се осигури обвързаност между образоването и пазара на труда като субсидията се раздели на части при приемане във ВУЗ, завършване на образованието и 1 година стаж по специалността.