Специалисти от България и Турция организират майсторски курсове за ракия
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Октомври 2013 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специалисти от България и Турция организират майсторски курсове за ракия

 

София /КРОСС/ По време на първия Балкански фестивал на ракията трима специалисти ще проведат курсове за историята, технологията и производството на дестилати от региона. Сертифицираният сомелиер от съседна Турция - г-жа Бурчак Десомбре, ще направи презентация за спецификите на турските напитки.

Гергана Царева от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма ще представи методите за защита на наименованията с географско указание за произход. А инж. Николай Бакалов - консултант по ферментационни производства и предприятия ще даде информация за историята, традициите и производството на българската ракия. Целодневният курс ще се проведе през втория ден на фестивала - на 25 октомври с начален час 10:30 в зала 8 на НДК.

По време на класовете инж. Николай Бакалов ще разкрие тайни от традициите на производството на родната ракия. Ще бъдат представени методи за производство и технологичните нововъведения в сферата. Г-жа Бурчак Десомбре ще представи за първи път у нас детайли за турските напитки. За производството на традиционната турска анасонова ракия и другите характерни дестилати специалистът сомелиер ще представи клас между 15 и 16 часа на 25 октомври.

Почивките между майсторските класове ще преминат с дегустации на ракии. По времето на паузите участниците в специализираните уроци ще могат да опитат от отлежали и специални дестилати. Билетите за майсторските класове вече се продават в онлайн системата на www.ticketpro.bg
Официалният старт на фестивала ще бъде даден в 12:00 часа. В рамките на фестивала, посетителите ще имат възможност да дегустират над 150 вида дестилати. Сред тях са представители от родните производители, както и традиционни, високоалкохолни питиета от Турция, Гърция, Македония и Сърбия.