Откриха най-смъртоносното вещество в света
Секция: Наука
17 Октомври 2013 21:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха най-смъртоносното вещество в света

/КРОСС/ Учените откриха най-отровното вещество, познато до момента на човека. Въпреки това, за първи път научната общност решава да запази в тайна подробности около откритието си, тъй като все още не е открит антидот на опасното вещество.
Според доклада на експертите, вдишването на вещества, произведени от бактерията Clostridium botulinum в размер само на 2 милиарда на грам може да убие възрастен човек.
Токсичното вещество блокира освобождаването на ацетилхолин от нервните клетки, отговорен за работата на мускулите. Ако случайно веществото попадне в организма заедно с храната, а това може да се случи , тъй като бактериите често растат в храните - човекът се разболява от ботулизъм и умират за кратко време от парализа.
Ботулизъм обикновено се лекува с помощта на антитела, които се произвеждат по изкуствен начин. Те реагират на седем известни вида на заболяването, наречени от експертите от А до G. Въпреки това, учени от Калифорнийския департамента за обществено здраве в Сакраменто обявиха, че са открили осмия тип токсин - H. Токсичното вещество е намерено в изпражненията на дете, при което са се наблюдавали характерните симптоми на ужасната болест. И, за съжаление, към момента не е намерен начин за борба с новото заболяване.