Нова добавка в храните се бори с рака на дебелото черво
Секция: Здраве
19 Октомври 2013 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова добавка в храните се бори с рака на дебелото черво

/КРОСС/ Има ли храни, които понижават риска от развитието на рак на дебелото черво? Все повече хора се интересуват от този въпрос, след като у нас през последните 15-20 години коварното заболяване засяга почти всеки трети българин, а медиците са категорични, че една от причините за появата му е нерационалното хранене.

"След като вложихме доказания с противораковите си свойства антиоксидант - ликопен, в колбасите, в момента разработваме проект за синтез на биопродукти, които могат да се влагат в млечните произведения, майонезата и сосовете", посочи доц. Пантелей Денев, зам.-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, който организира научната конференция „Хранителна наука, техника и технологии 2013", посветена на своя 60-годишен юбилей на висшето учебно заведение.

Доц. Денев уточни, че разработката е за получаване на сукроестери, при които захарта е заменена с инулин - пребиотик, който помага за развитието на полезната микрофлора в дебелото черво на човека. Естерите на инулина, който се разгражда в дебелото черво, а не в стомаха, понижават риска от рак в него. Обогатяват се с фибри, омега-3 и омега-6 мастни киселини, които понижават нивото на холестерола в организма и храните добиват диетични функции.

Тези добавки в храните са са разработени по подобие на природните сукроестери, които се синтезират от тютюна, патладжаните и домати и служат за защита от вредители. Затова биопродуктите могат да намерят приложение и в земеделието.