Максим Бенвенисти празнува своя юбилей
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2013 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Максим Бенвенисти празнува своя юбилей

/КРОСС/ Председателят на ОЕБ „Шалом" Максим Бенвенисти навършва 60 години.

Максим Бенвенисти е носител на държавната награда - медал „Пушкин", който се дава за принос в укрепването и развитието на приятелството и сътрудничеството с Руската Федерация. Високата държавна награда се определя с Указ №34 на президента Владимир Путин, подписан на 19 януари 2013г.

Посланикът на Русия в България Н.Пр. Юрий Исаков връчи през юни държавните отличия на Руската федерация на двамата видни обществени дейци - писателят и сценаристът Анжел Вагенщайн и председателят на обществената Организация на евреите в България „Шалом" Максим Бенвенисти. Тържествената церемония се състоя в Посолството на Русия в България.

Максим Бенвенисти е роден през 1953 година в „Ючбунар". Завършва Техническия университет в София, доктор на техническите науки. От 2004 до 2007 г. председател на Регионална организация на евреите „Шалом" София. През 2007 г. е избран за председател на Организация на евреите в България „Шалом". Анжел Вагенщайн (Джеки) е роден на 17 октомври 1922 г. в Пловдив. Автор е на 50 сценария за игрални, документални и анимационни филми, снимани в 5 държави. Филмът по негов сценарий "Звезди", заснет през 1959 г. от режисьора Конрад Волф, е удостоен със Специалната награда на журито в Кан. Сред най-известните му произведения са сценариите на филмите "Допълнение към закона за защита на държавата", "Гоя", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Борис I", "След края на света".

Максим Бенвенисти е роден през 1953 година в „Ючбунар" - еврейския квартал на София. Завършил е Техническия университет в София, доктор е на техническите науки. От 1990 г. се занимава с частен бизнес в сферата на техническите системи за сигурност. От 2001 г. е в член на Консисторията на ОЕБ „Шалом". От 2002 г. до момента е член на Борда на „Европейския съвет на еврейските общности". 2004 - 2007 г. председател на Регионална организация на евреите „Шалом" София. От 2007 г. е избран за председател на Организация на евреите в България „Шалом".