Лечителя: Първият архиепископ в Англия бил ваш богомил
Секция: Интервюта
22 Октомври 2013 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лечителя: Първият архиепископ в Англия бил ваш богомил

... Оказало се, че първият архиепископ в Англия бил ваш богомил. Ето сега - у нас са унищожавали, но са я запазили пък оттатък...

Това е част от книгата на Магдалена Асенова „Петър Димков - откровено".

Тя е по документален запис на почти четиричасов разговор с Петър Димков, проведен на 15 април 1981 г. в дома на народния лечител. По онова време Магдалена Асенова е журналистка и прави интервюто в ефира на БНР. Легендарният природолечител е на 95 години, но с готовност се съгласява да говори пред репортерския микрофон - наясно е, че му е предоставена ненадейна възможност да остави част от най-важните си послания към българите.

Близо 30 години по-късно можем да се докоснем до мъдрите прозрения, до дълбоките познания на Лечителя. Това е необикновена изповед-завещание за българската история и фаталните за нея грешки, за ролята на доброто и злото, за билките и за хората, за чудотворното въздействие на песента и пеенето, за тайната на дълголетието.

Ето откъс от книгата, публикуван от ydara.com:

Действително не си знаем историята. Що я криете, бе? Защо не я кажете на народа - да се гордее? Писателката Вера Гюлгелиева, която пише върху исторически сюжети, един ден ми каза, че нейна приятелка, английска писателка, й писала: Вера, радвай се, има едно голямо откритие. Знам, че ти се интересуваш и пишеш за богомилите.

Сега в Шотландия възстановявали най-стария и голям замък. И какво открили там? Зазидана една колосална библиотека само с богомилска литература.

Оказало се, че първият архиепископ в Англия бил ваш богомил. Ето сега - у нас са унищожавали, но са я запазили пък оттатък.

Да е жива и здрава Людмила Живкова, че благодарение на нея по света разбраха за нашия малък български народ, че го е имало, че е давал и разнасял култура и духовност а не е грабил.

Като била в Швеция, на Аксиния Джурова й казвали: Елате, вземайте! Книгите не могат да отидат при вас, но тук има ксерокси, възползвайте се! И безплатно ще ви се даде... Ако трябва, и платете!

Там се намирали много интересни сведения за богомилите. Нали и нашият Николай Райнов, когато превеждал „Песента на Нибелунгите", много страдал за това, че у нас цар Борил го криеха. По искане на гръцкия патриарх обявяват и у нас Вартоломеева нощ. Само през една нощ са избили 450 хиляди души и са принудили стотици хиляди хора да тръгнат голи и боси и търсят спасение по света. Така е, когато един народ изпадне в голяма беда. До такава паника се е стигнало.

А нашите прикриват това. Нека се знае, че това са го правили наши боляри - подлеци и предатели на народа. И Райнов в книгата за Нибелунгите пише така: И когато българските богомили голи и боси минаваха през нашите държави, за да си търсят ново отечество, правеха впечатление, че всеки си имаше две торбички: в едната си носеше хлебец, а в другата - билки. Лекуваха хората из Европа, а те им даваха хлебец. Старейшините им пък - съвършените, - познаваха болестите по очите (клон в медицината открит преди десетина години).

Кой ги е научил на тази дарба? Аз знам: Боян Мага ги е научил. Ето корена на природолечението. Богомилите дадоха на Европа Реформацията. Прочетете Раковски какво пише: Една голяма маса българи се заселва в Италия, в Ломбардия. Там се криели, гонени от папата. Данте също от богомилите научава легендите за живота в „Горния" свят И което е научил, го пише в поетична форма. Чисто богомилско учение. И в Ломбардия, и навсякъде са все наши богомили. Във Франция са катари. Има бугри, албигойци и всякакви - все богомили...

Трябва да се гордеем с историята си! Чие дело е например Хагската конвенция да не се избиват пленниците? Пак е българско дело. Когато богомилите помагат на цар Иван Асен да се справи с тоя гад Борил, който убил баща му, целият народ го посреща с почести - още дори не оформил държавата си. Тогава гърците, въпреки че имат сключен договор, с коварство използват да ни окупират Но когато царят ни тръгва на поход за защита, Бог ни помага, защото народът му казва: Не бой се, целият народ е с теб.

И както се вдигнахме всички при Ивайло, така и при теб ще го сторим. И победиха. Какво направиха? Императорът пленен, войските му също до един пленници. И тогава съветниците богомили на нашия цар го учат: Не бързай! Покажи на целия свят, че България има нов цар, който не убива пленници. И тогава ще видиш какво ще стане с България.Царят ни тогава събира всички свои вождове, боляри и прочее и се обръща към пленените: Ромеи, вие си изпълнихте вашия дълг към своя император и вашата държава. Бихте се като добри войници. Сега сте наши пленници. Аз ви подарявам свободата, вървете си и кажете, че в българия има цар, който не убива пленници! Ония са стъписани. Смеят се. Много от тях плачат. Какво да правят? Най-после тръгват, но все се обръщат. Страх ги е да не е капан.

А когато наближават крепостите си и ги питат: Вас не ви ли убиха? - Не! - отвръщат. -Там има нов цар, той не убива пленници. Подари ни живота.И така тръгва животът у нас. През царуването на цар Симеон почти няма войни. Това е и Златният век за страната ни. Но защо не го казвате това на народа си бе? Защо го криете? Нека се гордее! Ето, това сме били - гордейте се! Да ни свалят всички шапка, а не да ни смятат людоеди. Сърбите от мухата правят слон. а ние от слона - вирус. Трябва да се знаят тия неща... Така беше... Извинете. Поувлекох се (смее се през сълзи)."