Наблюдавана от ДАНС формация е част от Националистическата партия
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Ноември 2013 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наблюдавана от ДАНС формация е част от Националистическата партия

/КРОСС/ Учредяването на "Националистическа партия на България" бе обгърнато в истинска мистерия, която по думите на новите националисти, се е наложила заради „конфиденциален характер" на бъдещите им действия.

Информация за учредяването на партията се е появила в деня на самото учредяване - 9-и ноември, но въпреки това на събитието са присъствали медии, макар и не много, призна пред Нова тв журналистът Миролюба Бенатова, което показва, че все пак формацията не се е събрала като нелегална организация. Факт е обаче, че бяха изненадани, че имаше медии, каза Бенатова.

По думите й формированията под общия знаменател Националистическа партия на България са крайнодесни организации - "Скинхедс", футболни фенове.

Въпреки че футболни фенове и клубове като организации не застават официално зад новата партия, участниците в нея не крият, че голяма част от тяхната членска маса са именно футболни привърженици. Това е нещо, което те съвсем ясно заявяват. Не крият, че част от тази партия е и организацията „Кръв и чест", която организира саморазправи и е наблюдавана от ДАНС, коментира още Бенатова.

Очевидно тази организация според българските служби не е проблем, въпреки че в Германия, Русия и Испания тя е забранена като неонацистко формирование. Тези хора се борят за управление. Те искат да вземат властта и да докарат ново българско възраждане. И смятат, че са автентичните националисти, че са предадени от формирования като "Атака", например заради поведението на Волен Сидеров, добави Бенатова.

Хората, които участват в създаването на партията, признават, че са участвали по своя инициатива в едни от най-големите протестни събития през последните години у нас. "Не спестяват нито протести, които свалиха предишното правителство, нито протести срещу гей паради. В общи линии, за тях това е начин на живот", заяви още журналистът.

Запитана кого обслужва цялото това напрежение, Миролюба Бенатова отвърна: „И в самия устав, и в програмата има спорни неща, но аз не съм юрист и не мога да преценявам те до каква степен са на ръба на закона. Но "смазване на циганския терор с железен юмрук" преди няколко години не би било мислимо да го пише в официален партиен документ", обобщи Бенатова.