Три български филма на Киномания 2013
Секция: КУЛТУРА
13 Ноември 2013 14:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три български филма на Киномания 2013

/КРОСС/ Три български филма ще бъдат показани на Киномания 2013.

Българската оперна дива Александрина Пендачанска можем да видим в „Да разкриеш Саломе" с режисьор Найо Тицин, който е и неин съпруг. Документалният филм е сред българските предложения на Киномания 2013 и е с участието на френския моден дизайнер Кристиан Лакроа, латвийския диригент Модестас Питренас и френския режисьор Венсан Босар. Операта на Щраус е представена като естетическо и емоционално преживяване, чрез което се разкриват тъмните кътчета на човешката душа. На прожекциите в кината „Одеон" и „Люмиер" ще присъства самата Пенданчанска, която пристига у нас по покана на НДК.

Създателят на „Тримата глупаци" и „Сънчо" е в центъра на не по-малко интригуващия филмът „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС". Режисьорките Весела Казакова и Мина Милева разказват с много чувство за хумор историята на Антони Траянов (Чичо Тони) - таланлив аниматор и забавен човек, който остава в сянка в разцвета на българското анимационно кино през 70-те години на миналия век.

Киномания 2013 отдава почит към големите имена на съвременната българска култура с вечер, посветена на Рангел Вълчанов и изложба на черно-бели фотоси от професионалния му път, както и прожекция на документалния филм „Индия завинаги". Ще бъде показана и съкратената, 35-минутна версия на „Немирната птица любов". Прожекциите на двата филма на 28-ми ноември от 18:30 часа в „Люмиер" са със свободен вход.

Киномания 2013 започва на 14-ти и ще продължи до 1 декември в зала 1 на НДК, кино „Люмиер", „Одеон", „Дом на киното" и „Евросинема".