Затвориха руска банка за пране на пари
Секция: СВЯТ
20 Ноември 2013 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затвориха руска банка за пране на пари

/КРОСС/ Централната банка на Русия затвори „Мастър-банк" заради подозрения за пране на пари, съобщават световните медии.
В свое официално съобщение централната банка обясни решението си с „многократни нарушения" на закона по отношение на прането на пари и финансирането на тероризма.
Банковата асоциация за гарантиране на депозитите обяви, че ще гарантира депозитите до 700 000 рубли.
Смята се, че липсите в капитала на „Мастър-банк" са около 2 милиарда рубли. Това заяви президентът на руската централна банка на пленарно заседание на долната камара на руския парламент, предаде Интерфакс.
Междувременно в централния офис на банковата институция се провеждат обиски.

„Мастър-банк" е сред най-големите руски банки, които през последните години са изгубили лиценза си. Според информация на руската информационна агенция "Интерфакс",  „Мастър-банк", която има много широка мрежа от банкомати, е 70-ата руска банка според активи, но 39-ата по депозити на частни лица. Игор Путин, братовчед на президента Владимир Путин, е член на управителния съвет на банката, а през 2010-2011 година е бил вицепрезидент на банката. Открита през 1992 година, самата „Мастър-банк" посочва на сайта си в интернет, че капиталът й е 3,4 милиарда рубли или близо 76 милиона евро.