Генов: VII реактор може да е революция в безопасността
Секция: Интервюта
26 Ноември 2013 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Генов: VII реактор може да е революция в безопасността

Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй"

- Г-н Генов, на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще се сблъскат два руски и един американски реактор. Така ли излиза?

- Няма да се сблъскат, а правителството реши на площадката на "Козлодуй" да работят два реактора ВВЕР 1000 и един реактор АР 1000. Можем да кажем, че има благородно съревнование между реактори от две различни държави.

- Какво видяхте в САЩ?

- Посетих площадка, на която вече се изграждат два реактора АР 1000 в Северна Каролина, бяхме на посещение в Питсбърг в главната квартира на "Уестинхаус", там посетихме тренажора на АР 1000 и залите, от които се осъществява връзката с всички площадки, на които се изграждат такива блокове и в САЩ, и в Китай.
 

- Има ли блокове от този тип, които вече работят?

- Не, няма. Най-напред ще влезе в експлоатация единият блок в Китай - в края на 2014 г. А от тези, които се строят в САЩ, първият ще бъде пуснат през 2017 г.

- Питам, защото да не излезе, че сме тренировъчна площадка за нови реактори.

- Винаги има някой, който строи нещо за първи път. Не виждам притеснение ние да сме първи, но, за съжаление, в Китай и в САЩ се пускат по-напред. В Англия е приключило лицензирането на реактора, в Канада е в процес на лицензиране. Доколкото разбрах, и турците проявяват интерес, нищо чудно и във Виетнам да строят.

- Какво е новото в тази технология?

- Това, което го отличава от всички други последна дума на техниката реактори, е системата на безопасност - тя е изцяло пасивна.

- Може ли да обясните  - става авария, не дай боже, спира ток, няма откъде да се захранят системите - както беше при "Фукушима". Какво ще стане, ако реакторът е АР 1000?

- При такава ситуация, и да няма ток, при тези пасивни системи проектът обезпечава минимум 7 дни безопасно поддържане на параметрите на активната зона. Няма разтапяне на активната зона, няма ядрени щети. Параметрите се поддържат такива, че ядреното гориво да бъде в безопасно състояние. Пасивните системи действат по силата на природните закони, не е необходимо електрозахранване да задвижва помпи, да отваря арматури.

- Колко струва един такъм реактор?

- Това не е въпрос към мен.

- Към кого е? Няма ли вие да сключите договор, да вземете заем?

- Не, БЕХ ще го сключи. Аз съм специалист, който казва добра ли е технологията, или не е добра.

- И какво казахте вие?

- Казах, че технологията е много добра, смятам, че подходът към системите за безопасност е най-новото, революция в ядрената енергетика и това е бъдещето.

- В сравнение с реакторите в "Белене"?

- В "Белене" при системите за безопасност има повече пасивни елементи, отколкото са при работещите блокове в "Козлодуй". Това е нормално. Но при "Белене" те допълват активните. Докато при АР 1000 активни системи няма. Цялата система за безопасност 100% е изградена на пасивни системи, това е новото.

- Изтече някъде информация, че един АР 1000 би струвал към 4 млрд. евро. Кажете колко струват там, където вече се строят - в САЩ, в Китай?

- Не съм се интересувал. Според нас цената ще бъде добра.

- Колко добра? 4 млрд. добра цена ли е?

- Би трябвало да е малко по-малко. В момента предстоят преговори. Основни параметри по цената са определени, ако правителството вземе решение за изграждането на VII блок с реактор АР 1000, започват преговорите с "Уестингхуйс" за търсене на най-изгодната за нас схема за финансиране, за да може да бъде възможно най-евтин.

- Колко ще струва токът от VII блок?

- Не знаем цената и схемата на възвръщаемост. Единственото, което мога да кажа, е, че докато се изплати, цената ще бъде по-висока от тази на V и VI блок. При всяко положение обаче цената ще бъде по-ниска от всички други електропроизводители в България.

- И от цената на тока от "Марица-изток 2" ли?

- Да, и от "Марица-изток 2". Забравяте, че тецът и сега плаща за емисии парникови газове, а от 2020 г. ще плаща 100% и това ще влезе в себестойността.

- Какво постигна тази визита в САЩ?

- В политически срещи не съм участвал. Тях си ги провеждаше министърът. Той имаше срещи в Ексим банк и последния ден се среща с шефа на департамента по енергетика.

- Осигурено ли е финансирането на блока?

- Поне моите усещания са такива. И в разговорите, в които и аз участвах с ръководството на "Уестингхаус" , стана ясно, че от Ексим банк ще се получи финансиране 70%, останалите 30% са въпрос на търсене на най-изгодни условия за България.

- Предвижда ли се стратегически инвеститор, или блокът ще бъде 100% държавен?

- По всяка вероятност 70% от собствеността ще бъде на БЕХ, а след въвеждането на блока в експлоатация - 100%. Не се предвижда в проекта да влизат частни инвеститори и според мен това е правилно. Защото след като се изплати той за 15 г., до края на века и даже до началото на следващия тази централа ще произвежда евтина еленергия.

- Спомняте си, че премиерът Борисов поиска твърда цена от руснаците за "Белене" и те казаха - 6,3 млрд. евро за двата блока. А този един реактор ще струва към 4 млрд. евро. На сметка ли е?

- И като казаха 6,3 млрд. за двата, защо не ги построиха. Вече такава цена няма да намерим никъда. Но ние сме много умни, започнахме да размахваме някакви листове с 22 млрд. и няма "Белене". Аз от 6 години говоря, че България трябва да строи VII блок в "Козлодуй" и "Белене". Винаги ще го говоря и нямам намерение да си променям мнението.

- То няма пазар, г-н Генов.

- Ние няма днес да я продаваме тази електроенергия, а когато станат блоковете. И ще я продаваме в продължение на 80 г. А защо стана така миналата година, че да намаляваме мощността на атомна централа. Защото вдигнаха цената на преноса и токът стана непродаваем, блокираха българската енергетика, за да докажат, че няма нужда от "Белене". Сега защо нямаме проблем с производството на електроенергия? Пазар има и той ще е все по-голям и по-голям.

- Не е ли притеснително, че изборът на изпълнител е без конкурс?

- Мен не ме смущава. Но това не е мой въпрос, това е въпрос на правителството. Чехите направиха конкурс, не могат да се оправят от обжалвания. Англичаните неправят конкурс, финландците също.

- Защо министър Стойнев каза, че най-рано 2016 г. ще започне строитеството?

- При режим на пряко договаряне с "Уестингхаус", преговорите ще продължат 5-6 месеца за уточняване на инвестиции и финансова схема, след това внасяме проекта в Агенцията за ядрено регулиране, една година е срокът да се произнесат. И през 2016 г., ако нещата вървят нормално и не се намери някой умник да ни спре, 10 месеца е нормален срок да започне изграждането.

Интервю на "24 часа"