/КРОСС/ Хората, които често ядат суши, рискуват да си докарат проблеми със сърцето, кръвоносните съдове и дори мозъка, предупреждават американски учени.
Те твърдят, че червена риба, която се използва за приготвянето на деликатеса, съдържа омега 3 киселина, която като цяло има положителен ефект върху човешкото тяло, борейки се с холестерола. Заедно с това обаче тя съдържа метилживак - токсично вещество, което се натрупва в тялото и може да причини сериозни сърдечно-съдови заболявания.
Освен това съединението може да причини заболяването Минамата, предава TSN. Поради натрупването на метилживак човек започва да страда от нарушения в подвижността, парестезии на крайниците, нарушено зрение и слух. Може да се стигне и до по-тежки случаи, които могат да бъдат фатални.
Учените не препоръчват и честата консумация на червена риба от бременните жени, защото метилживакът може да повлияе на нервната система на детето в утробата на майката.
Специалистите съветват да ограничим консумацията на червена риба до две парчета седмично, за да се предпазим от сериозни последствия.