Лоши новини за феновете на сушито
Секция: Здраве
27 Ноември 2013 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лоши новини за феновете на сушито

/КРОСС/ Хората, които често ядат суши, рискуват да си докарат проблеми със сърцето, кръвоносните съдове и дори мозъка, предупреждават американски учени.
Те твърдят, че червена риба, която се използва за приготвянето на деликатеса, съдържа омега 3 киселина, която като цяло има положителен ефект върху човешкото тяло, борейки се с холестерола. Заедно с това обаче тя съдържа метилживак - токсично вещество, което се натрупва в тялото и може да причини сериозни сърдечно-съдови заболявания.
Освен това съединението може да причини заболяването Минамата, предава TSN. Поради натрупването на метилживак човек започва да страда от нарушения в подвижността, парестезии на крайниците, нарушено зрение и слух. Може да се стигне и до по-тежки случаи, които могат да бъдат фатални.
Учените не препоръчват и честата консумация на червена риба от бременните жени, защото метилживакът може да повлияе на нервната система на детето в утробата на майката.
Специалистите съветват да ограничим консумацията на червена риба до две парчета седмично, за да се предпазим от сериозни последствия.