Комисията на Сидеров се сдоби с втори сигнал срещу президента
Секция: ПОЛИТИКА
28 Ноември 2013 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комисията на Сидеров се сдоби с втори сигнал срещу президента

София /КРОСС/ Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в парламента, ръководена от лидера на "Атака" Волен Сидеров, ще разглежда втори сигнал срещу президента Росен Плевнелиев. Днес председателят на политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев обяви, че като министри на регионалното развитие в кабинета "Борисов" първо Плевнелиев, а след това и Лиляна Павлова не се съобразили с решение на Върховния касационен съд и не спрели плащания към чуждестранни компании, но ощетили българска фирма с 1.5 млн. лв.
Сигналът е свързан с изграждането на пречиствателни станции за отпадни води по Лот 1 и Лот 2 в Стара Загора и Димитровград. Като подизпълнител се наема старозагорска фирма, която изрядно построява пречиствателната станция.

Последно по плащането се появява една турска фирма, която се оказва куха. През нея се въртят около 6 милиона евро извън тази сметка. Тази фирма в един момент прекратява плащането на старозагорската фирма. Те завеждат поредица от дела.

Решението на Върховния касационен съд е запор на всички плащания. Тъй като разплащането се извършва през МРРБ, е уведомен министърът - тогава Росен Плевнелиев.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството отказва да изпълнява решението на Върховния касационен съд и вместо тези средства да отидат във фирмата, която си е свършила работата, те отиват в консорциум в Германия. Лиляна Павлова също отказва да изпълнява решението на съда.
По думите на Георгиев няма данни някоя от фирмите да е свързана с Плевнелиев или близки до него лица.
Той каза още, че вече е уведомил главния прокурор. Смята да сезира и Европейската служба за борба с измамите (OLAF). И заяви, че Плевнелиев показал и като министър, и като президент, че има не държавническо, а корпоративно поведение, затова все някой трябвало да поиска импийчмънт. Волен Сидеров пък изрази готовност да потърси подкрепа от всички парламентарни групи за отстраняването на президента, ако има "достатъчно данни и основания".

Припомняме, че първият сигнал срещу Росен Плевнелиев в комисията "Сидеров" беше внесен анонимно преди три месеца, но по думите на лидера на "Атака" разглеждането му се бави заради липса на реакция от финансовото министерство. Преди две седмици пък бившият телевизионен водещ Николай Бареков внесе сигнал срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.