Журналист: Янукович лавира в една предизборна ситуация
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2013 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналист: Янукович лавира в една предизборна ситуация

София /КРОСС/ Снощи хората на Площада на независимостта бяха бити. Обикновено се бие, когато властта се страхува", коментира пред Нова телевизия журналистът Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР в Москва.
Той коментира икономическите съображения за решението на украинското правителство. Той отбеляза, че има различия между Източна и Западна Украйна. Проруската част е източната, там е концентрирана тежката промишленост на страната.
„Стокооборотът между Украйна и Русия е 50 млрд. долара годишно. Около една трета от износа на Украйна е за Руската Федерация", посочи Стефанов.
„Виктор Янукович не би искал да бъде воден от Путин. Руската позиция в момента е на една възродила се имперска сила. Когато Полша и другите страни влизаха в ЕС, Русия беше в много тежко състояние. Сега е напомпала мускули и възстановява едно постсъветско пространство, защото смята, че така ще бъде по-силна, отколкото ако е сама", анализира журналистът.
Янукович лавира в една предизборна ситуация, убеден е Чавдар Стефанов. Такава е и обстановката в Европа, отбеляза той. „Партията на президента е проруска, но и в нея има много виждания по различни въпроси".
Срещата във Вилнюс не е провалена, защото най-важното в Източното партньорство е икономическото сближаване, посочи Стефанов.
Събитията в Украйна много си приличат с тези в България. Студентите там също протестират срещу корупцията, каза още той.