Баба Яга разбуни духовете в Хасково
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Декември 2013 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Баба Яга разбуни духовете в Хасково

/КРОСС/ Баба Яга скара светска и духовна власт в Хасково. Местната църква организира подписка срещу скулптура на приказния герой, която кметството постави преди време в центъра на града. Духовниците виждат в Баба Яга сатаната, а от кметството контрират, че тя спира злите духове.
„Баба Яга е едно олицетворение на всичко, което е злобата в града , която злоба обикновено атакува общината и хората, които работят в нея. Но там се получава един стълб, който стълб удря тази злоба и показва , че има и неща, които до голяма степен спират злобата", коментира пред bTV кметът на Хасково Георги Иванов.
Църквата обаче припозна в Баба Яга сатаната.
„Тя реално не съществува, но самото изображение на негативността, която тя излъчва, е нещо много отрицателно за нас. Не може да се кланяме на Богородица като нещо свято и в следващия момент да се кланяме, да се обърнем и да се поклоним на сатаната", категоричен е отец Златко. Но в крайна сметка, ще остане ли Баба Яга, зависи от общината.
„Тази статуя ще се махне, когато аз си отида. Всичко онова, което ги дразни, могат да го разрушат и да се превърнем отново в един безличен град", каза градоначалникът.