Пускат движението по новия обходен път на село Поповци
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Декември 2013 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пускат движението по новия обходен път на село Поповци

/КРОСС/ От утре пускат движението по новия обходен път на село Поповци. Това е път ІІ-44 Севлиево - Габрово, обход с. Поповци - от км 23+900 до км 25+821. Участъкът се намира западно от гр. Габрово и южно от с. Поповци, като връзката със съществуващия път се осъществява при разклона за с. Гергини.

Агенция „Пътна инфраструктура" инвестира близо 3,6 млн. лв. в изграждането на обекта. Проектът е по програмата „Ново строителство" и се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет, съобщават от АПИ.

Път ІІ-44 Севлиево - Габрово - обход на с. Поповци е един от важните пътни проекти в Габровска област. Той свързва път I-4 София - Варна с път I-5 Русе - Велико Търново - Габрово - Стара Загора и се използва от тежкотоварните камиони за връзка между северозападната и централната част на страната с Южна България чрез прохода Шипка. Досега целият транзитен трафик преминаваше през центъра на Поповци. С изграждането на обходния път движението се изнася извън селото, с което се подобряват условията за живот и ще намалее замърсяването на въздуха.

Дължината на пътния участък е 1,92 км. Връзката на новата пътна отсечка със съществуващия път става непосредствено преди пътен възел „Поповци" с направление Шипка. За подобряване безопасността на движението съществуващият мост на пътя Поповци - Гергини е уширен. На целия обект е поставена хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, монтирани са стоманени предпазни огради.
Обходният път на Поповци се строи повече от десет години. През годините обектът е стартиран, а в последствие строителните дейности са преустановявани. Тази година в края на месец май бе подновено изпълнението на проекта.

Строително-монтажните работи са изпълнени от Консорциум „ПС-АМ", в който участват „Пътстрой Габрово" АД и „Автомагистрали „Черно море" АД. Строителният надзор е осъществен от „Пловдивинвест" АД.